В Україні, у зв'язку із вторгненням Росії, продовжується дія воєнного стану та загальної мобілізації, заклику підлягають чоловіки від 18 до 60 років. Виїзд чоловіків за кордон обмежений. Законодавство України передбачає, що у разі запровадження воєнного стану виїзд можливий за наявності відповідних рішень, які приймаються уповноваженими відомствами. За перевищення терміну перебування за кордоном передбачено скасування рішення про виїзд.

Докладніше про те, що загрожує чоловікам, які під час мобілізації виїхали за кордон та не повертаються до України, інформує Обозреватель.

Повідомляється, що правила виїзду громадян України за кордон регулюються Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 №57 "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України". У разі запровадження в Україні воєнного стану пропуск водіїв, які здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги, автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України через державний кордон здійснюється за наявності відповідних рішень про виїзд за межі України. При цьому такі громадяни мають дотримуватись правил перетину державного кордону України.

Рішення про виїзд за межі України під час воєнного стану ухвалюється уповноваженими відомствами та органами, до них належать Міністерство інфраструктури або обласні військові адміністрації. При цьому має бути наявність відповідного обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їх перевезення. При цьому під час воєнного стану громадяни можуть перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів з дня перетину державного кордону. Якщо термін перебування осіб за кордоном перевищує встановлений ліміт або цілі їх виїзду змінюються, Міністерство інфраструктури та військові адміністрації скасовують своє рішення про виїзд за межі України відповідних осіб протягом семи робочих днів з моменту встановлення фактів порушень.

При цьому, поки що прямої відповідальності за недотримання правил виїзду, як і не повернення з-за кордону, не передбачено. За Конституцією України, відповідальність за злочини, адміністративні чи дисциплінарні правопорушення та порушення цивільно-правової сфери можуть визначатися лише законами України. У той же час, жодний закон поки що не передбачає прямого покарання за невиконання правил виїзду з країни під час воєнного стану.

Читайте також:

Хто може вийти на пенсію на 10 років раніше: опубліковано список категорій

У серпні очікується серйозна доплата до пенсій. Хто отримає і скільки

Почалися серйозні перевірки пенсіонерів: хтось може залишитися без виплат. перелік