У п'ятницю, 9 червня 2023 року, президент Білорусі Олександр Лукашенко та російський диктатор Володимир Путін зустрілися у Сочі у неформальній обстановці. Предметом обговорення було розміщення російської ядерної зброї у Білорусії. Не дивно, що після цієї зустрічі Олександру Лукашенку почали надходити питання, навіщо в Білорусі ядерна зброя та які умови її зберігання та використання.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що розміщення російської тактичної ядерної зброї на білоруській території було її вимогою до РФ.

Про це повідомляє інформаційне агентство "БелТА".

"Спочатку я просив Путіна. Потім я наполегливо по-дружньому зажадав: поверни мені поки що цю [тактичну] зброю", – розповів Лукашенко.

Він зазначив, що розміщення в Білорусі ядерної зброї було її проханням та "настійною вимогою" до російської сторони, щоб "гарантувати безпеку" Білорусі.

"Я думаю, навряд чи комусь захочеться воювати з країною, яка має таку зброю. Це зброя стримування. Однак ситуацій, коли довелося б її застосувати, зрозуміло, хотілося б уникнути. Не дай боже мені доведеться приймати рішення на застосування цієї зброї. в сучасний час. Але жодного вагання не буде, якщо проти нас буде агресія", – сказав Лукашенко.

Нагадаємо, що 25 травня 2023 року міністри оборони Росії та Білорусії Сергій Шойгу та Віктор Хренін підписали документи, що визначають порядок утримання російської ядерної зброї у спеціальному сховищі на території республіки Білорусь. При цьому Шойгу наголошував, що контроль над ядерною зброєю та рішення про застосування залишається виключно за російською стороною.

Читайте також:

Лукашенко вже віддає Путіну найцінніше: що везуть у секретних поїздах із Білорусі

Лукашенко насилу помістився у крісло на зустрічі з Путіним. Сиділи нюхали троянди. Відео

Аж піджак ззаду задерся: Лукашенко спробував захистити Путіна, розсмішивши весь світ

Лукашенко знову зганьбився: цього разу його підвів борщ прямо на кордоні