Президент країни-агресора Путін зможе відвідати саміт БРІКС, який заплановано на серпень. Місце проведення – Південно-Африканська Республіка.

При цьому, як уточнюють ЗМІ, Путін може не побоюватися арешту на підставі ордера, виданого Міжнародним кримінальним судом.

Це пов'язано з тим, що Південно-Африканська Республіка надає імунітет усім учасникам саміту, зокрема Путіну, передає Bloomberg.

"Це стандартне надання імунітетів, яке ми проводимо для всіх міжнародних конференцій та самітів, що організуються в Південній Африці, незалежно від рівня участі", - цитує Bloomberg заяву представника Департаменту міжнародних відносин та співробітництва країни.

Але є й інший нюанс: надання імунітету зустрічам БРІКС не скасовує "ніякого ордера, який міг бути виданий будь-яким міжнародним трибуналом щодо будь-якого учасника конференції".

Тим часом парламентська опозиція Південно-Африканської Республіки заявила, що має намір юридично зобов'язати владу заарештувати російського диктатора Володимира Путіна, якщо той прилетить до ПАР на саміт лідерів БРІКС.

Як сказано у заяві, окружний прокурор вже направив до суду позов із вимогою забезпечити точне виконання процедур, передбачених законами та міжнародними зобов'язаннями ПАР у тому випадку, якщо ПАР отримає вимогу МКС на затримання Путіна під час його перебування на території країни.

Читайте також:

Маразм Кремля міцнішає: Путін спочатку "поховав" Залужного, а тепер оголосив його у розшук

Ідуть німецькі танки Leopard: в Україну прибуде чергова сильна партія. Що відомо

Китай обвів Путіна навколо пальця: творці "Кинджалів" зливали всю інформацію про ракети