Усі українці знають, наскільки складно у 2022 році було переконати Росію розблокувати порти "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" для вивезення на експорт зерна та іншої аграрної продукції. У результаті численних переговорів 22 липня у Стамбулі було підписано відповідну угоду.

Нині ж у Росії погрожують вийти із зернової угоди, якщо "Россільгоспбанк" не підключать до міжнародної міжбанківської системи SWIFT.

У Міністерстві закордонних справ Російської Федерації заявили, що на їхню вимогу перепідключити банк до SWIFT офіційний представник Генсекретаря ООН сказав, що є інші можливості здійснювати банківські транзакції. Також вони обурені відсутністю транзиту аміаку.

"Зі свого боку відзначаємо, що якщо аміак через порт Південний не йде, є інші порти, які поки що працюють за нашого сприяння на вивезення українського зерна. Якщо Россільгоспбанк не буде підключений до SWIFT і не буде прогресу щодо виконання інших "системних" проблем, що блокують наш сільгоспекспорт, то "чорноморській ініціативі" також доведеться підшукувати альтернативи", - йдеться у повідомленні Міністерства.

Читайте також:

Медведєв проговорився про плани Путіна: "буде 3 роки перемир'я, а потім ударимо знову..."

Це кара: російські важкі авіабомби не хочуть летіти в Україну та падають на Росію

Будуть великі проблеми: чоловіків, які незаконно виїхали з України, при поверненні покарають