У мирний час українські льотчики демонстрували свою майстерність на європейських авіашоу у Данії, Польщі, Чехії, Великій Британії та Бельгії, де вони завжди блискуче показували фігури вищого пілотажу. Проте ось уже понад рік кожен їхній виліт може коштувати їм життя, адже вони з першого дня війни боронять українське небо.

Так стало відомо, що український військовий льотчик-штурмовик, підполковник Ростислав Лазаренко, встановив рекорд серед пілотів Повітряних сил Збройних сил України — 300 бойових вильотів.

Таким чином, Лазаренко наблизився до рекорду легендарного асу Другої світової війни Івана Кожедуба, на рахунку якого 330 бойових вильотів.

Про свої бойові вильоти Ростислав згадує так:

"Ранок. Ще 40 хвилин тому повернувся з бойового завдання... Це був мій 300-й бойовий виліт. Якщо хтось думає, що цим можна пишатися, то ви помиляєтесь.

Емоції зовсім інші… Щоразу відчуваєш страх, щоразу перед зльотом ти думаєш, чи повернешся цього разу чи, можливо, це останній політ», — зізнається льотчик.

Ще б пак, відомо, що літаком Лазаренка російські окупанти неодноразово відкривали вогонь буквально з усіх видів зброї. Були навіть випадки, що лише приземлившись після бойового завдання, пілот розумів, що його Су-25 побитий настільки, що ремонту не підлягає.

Журналістам Ростислав Лазаренко розповів про цілі своєї праці. Льотчики працюють, щоб врятувати якомога більше воїнів та допомогти їм.

"Якщо ми знищимо хоч одного окупанта, то він уже не зможе вбивати наших хлопців. А якщо ми забираємо десятками, а іноді й сотнями, за один виліт, то скільки ми рятуємо своїх?" – пояснив Лазаренко.

Не дивно, що підполковника Ростислава Лазаренка одним із перших було нагороджено Хрестом бойових заслуг, він лицар ордена Богдана Хмельницького трьох ступенів, кавалер ордена "За мужність" ІІІ ступеня.

Дружина Ростислава Лазаренка пишається тим, що її чоловік захищає українське небо усю війну.

"Маю честь бути його дружиною!" — каже вона, додаючи, що щодня її до болю пробирає відданість і гідність чоловіка.

Нагадаємо, що в липні 2022 року в бою загинув Герой України, один із найефективніших льотчиків Олександр Кукурба, а в серпні на війні загинув Антон Лістопад, який у 2019 році був визнаний найкращим льотчиком Повітряних сил ЗСУ.

Читайте також:

Це вже серйозно: у Криму почали падати нові російські гелікоптери! Ось і почалося

Лукашенко із параду забрала реанімація. Чим його пригостив Путін у день перемоги?

Лукашенко терміново зібрав силовиків, заявивши про серйозну небезпеку. Щось відчуває