З 1 січня і до 1 травня кожного року обов’язок громадянина України подати до Державної податкової служби (ДПС) річну декларацію про майновий стан і доходи за попередній рік. А от за незадекларовані доходи можна легко отримати штраф.

Так, згідно з чинним законодавством, громадяни України зобов'язані задекларувати та заплатити податки за дохід, отриманий з таких джерел:

  • спадок, отриманий від людей, що не належать до першого і другого ступеня споріднення;
  • додаткове благо (наприклад, якщо кредитор списав борг, відповідно основну суму позики більше не потрібно виплачувати);
  • кошти, з яких при нарахуванні / виплаті ПДФО не утримувався податок;
  • будь-які доходи від осіб, які не є податковими агентами (сюди відноситься отримані гроші від здачі / продажу нерухомості, а також продаж агропродукції);
  • гроші, отримані при продажу активів.

При цьому українці, які мали заповнити податкові декларації та не зробили цього, зобов'язані заплатити штраф у розмірі 340 грн. За повторне неподання декларації загрожує штраф у розмірі вже 1020 грн.

Важливо, що отримана за кордоном допомога більше не потребує обов’язкового декларування в Україні. Так, 11 квітня 2023 року Верховна Рада України прийняла законопроект 7632, згідно з яким фінансова допомога українським біженцям, отримана за кордоном більше не декларується в українській податковій.

Податківці очікують, що у 2023 році кількість декларацій фізичних осіб має значно збільшитись у порівнянні з попередніми роками.

Так, до 2022 року в середньому щороку таких декларацій подавалось 600-700 тис, які у більшості випадків стосувались: державних службовців; фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність; доходів, з яких податок не сплачено; перерахунку податкового зобов’язання у зв’язку з отриманням права на податкову знижку тощо.

За рахунок добровільного декларування державний бюджет постійно отримує додатково декілька мільярдів гривень. Наприклад, за 2021 рік – 2,5 млрд грн, за 2020-й – 2,2 млрд грн.

Читайте також:

Це треба знати, що українцям видадуть безкоштовні набори продуктів. Хто отримає допомогу та як подати заявку

Перевіряйте платіжки: яким має бути тариф на газ у травні

Нарешті потішили: на українців чекає масштабний перерахунок пенсій. Коли виплатять