Як очікує Нацбанк, у наступні роки в Україні очікується помірне зростання зарплат. 2023 року реальні зарплати зростуть на 3,7%, а 2024 року - на 5,7%.

Докладніше про це інформує Обозреватель.

Однак, незважаючи на це, експерти стурбовані соціальною ситуацією у країні. В цей час кількість вакансій все ще менша, ніж до початку повномасштабної війни з Росією і значно скоротилася кількість людей, які шукають роботу. Мало того, багато працездатних українців змушені їхати за кордон у пошуках роботи, що створює серйозні проблеми для економіки країни.

За даними ООН, лише за перші три місяці 2023 року з України виїхало на 600 тисяч людей більше, ніж повернулося. Це пов'язано з тим, що багато хто змушений шукати роботу за кордоном, а також з тим, що багато людей переселяються до своїх родичів та близьких за кордоном.

Ситуація посилюється тим, що за час війни в Україні з'явилася величезна кількість біженців, які набули статусу тимчасового захисту в ЄС. Як повідомляється, лише у Польщі офіційно працюють 900 тисяч українців. Багато хто з них не планує повертатися до України найближчим часом і продовжує працювати за кордоном.

Також за оцінками експертів, реальні зарплати в країні скоротилися на 11,8% у 2022 році. Це означає, що кожна сім'я минулого року могла купити на 11,8% менше товарів та послуг, ніж 2021 року. У деяких сферах середня зарплата впала майже на третину, що створює серйозні труднощі для багатьох людей.

Цього року експерти не очікують на масштабну індексацію зарплат. Тому, в першу чергу, необхідно зосередитися на набутті затребуваних навичок та професійного зростання. Тільки так можна забезпечити стабільний дохід у майбутньому.

Читайте також:

На українців чекає підвищення зарплат. Кому підвищать виплати

Українцям перерахують зарплати: хто отримає найвищі бонуси

Українцям хочуть підняти зарплати: буде три етапи. Що потрібно знати