Всі українці знають, що в річці Прип'ять багато риби, особливо в районі Чорнобиля: там водяться язь, лящ, карась, щука, окунь, плотва, йорж, сазан, сом, судак, головень та ін. От тільки спокуси порибалити в місці, де у 1986 році сталась найбільша екологічна катастрофа століття, немає ні у кого. Тим паче, згідно з законодавством України, вилов і вивезення риби з радіоактивної Чорнобильської зони карається ув'язненням від 2 до 4 років. Росіян, правда, такі "дурниці" не спиняють.

Так, стало відомо, що російські солдати, не відчуваючи жодної небезпеки, у 2022 році ловили рибу прямо в охолоджувальній камері реактора ЧАЕС.

Нагадаємо, що шпигунський апарат Москви був тісно пов'язаний із Чорнобилем протягом десятиліть. Ще б пак, після катастрофи 1986 року КДБ СРСР доручив вербувати агентів із числа співробітників станції. От і не дивно, що першого ж дня війни, у другій половині дня 24 лютого, росіянам вдалось захопити Чорнобильську атомну електростанцію.

Місцеві жителі розповіли журналістам Daily Mail, що росіяни, перетнувши кордон з Білоруссю минулої весни, вирили оборонні позиції поблизу Рудого лісу, який отримав назву через червоний колір листя після ядерної аварії, а сомів ловили прямо в охолоджувальній камері реактора ЧАЕС.

Так, за наказом командування, солдати повинні були отаборитися на кілька днів біля реактора № 4, де вони спали, їли і пили.

Відомо, що це дуже небезпечна територія в особливій зоні, де під землею знаходяться ядерні відходи. Місцеві навіть вважають, що окупанти навмисно вибрали цей район, оскільки знали, що не потраплять під українські обстріли.

До речі, минулого року агентство Reuters якось цитувало українського чорнобильця, який розповів, що деякі російські солдати поняття не мають про трагедію 1986 року в Чорнобилі, а тому не уявляли всієї небезпеки, що над ними нависла.

Ходили також чутки, що російські солдати не повинні були використовувати жодних протирадіаційних костюмів. Однак, інформацію про те, що деякі солдати потрапили до лікарні з променевою хворобою, перевірити не вдалося.

Голова чеського Державного управління з ядерної безпеки Дана Драбова навесні 2022 року заявила ЗМІ, що променева хвороба в Чорнобилі наразі малоймовірна.

"Але ми не знаємо, що вони робили, де вони це робили і як довго. Але їх точно не було б сотні", — сказала вона наприкінці березня 2022 року.

Читайте також:

Це треба знати, що українцям видадуть безкоштовні набори продуктів. Хто отримає допомогу та як подати заявку

Це треба знати: Укрзалізниця змінила правила повернення грошей за квитки

Податки на квартиру: українців попередили про важливу дату. Що потрібно знати