У період з 1 по 16 квітня поточного року з Польщі в Україну заїхали 477,2 тисячі українців, що на 54% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Проте в результаті початку сезонних робіт після Великодня, з 17 по 23 квітня, виявлено більшу кількість українців, які в'їхали на територію Польщі, ніж на рік раніше.

Докладніше про це інформує УНІАН, посилаючись на дані аналітичного центру міжнародного агентства з працевлаштування Gremi Personal.

Цього року до Польщі виїхало 192 тисячі українців проти 148,9 тисячі у 2020 році.

Традиційно українці, які працюють у Польщі, масово повертаються на батьківщину три рази на рік: на Великдень, Різдво та наприкінці серпня. Для аналізу зміни планів українців за кордоном було визначено 2-тижневий період напередодні Великодня. Торік, у зв'язку з війною в Україні, до Польщі їхали переважно жінки та діти, а у зворотному напрямку до України - чоловіки, які бажають захищати свою країну.

Наразі причини змінилися, і люди їдуть не лише з міркувань безпеки, а й для того, щоб заробити гроші. З початком сезонних робіт з'явилася потреба у робочій силі, і кількість запитів на роботу цього року досягла довоєнних показників. Наприкінці весни, найпопулярніші сезонні вакансії - це робота у теплицях, у ресторанній сфері, на упаковці м'ясної та рибної продукції та у виробництві яхт.

Ситуація на ринку праці у Польщі змінилася. Минулого року вакансій для жінок майже не було, але цього року роботодавці конкурують за жіночу робочу силу з України. Зазвичай, працюючи на простих роботах, які не вимагають знання мови чи високої кваліфікації, можна розраховувати на зарплату близько 1 тисячі доларів на місяць, залежно від кількості робочих годин.

Читайте також:

Суми зводять з розуму: скільки українці почали заробляти у Польщі

Чоловіків уже попередили: у Польщі після Великодня почнуть роздавати повістки та викликати у військкомати

У Польщу тепер не пустять із собакою чи котом: що треба знати українцям