Ніхто не стане сперечатись, що у більшості українців є у власності нерухоме майно (квартира, нежитлове приміщення чи гараж). Однак не всі знають про те, що в Україні ось уже кілька років існує обов’язок сплачувати податок за нерухоме майно.

Так, до 1.07.2023 року податковий орган повідомить кожного власника нерухомості про розмір податку за 2022 рік. Його потрібно буде сплатити протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

А щоб простіше було орієнтуватись хто і скільки має заплатити державі за "зайві" квадратні метри, то для цього в країні запустили офіційний "Калькулятор податку на майно".

Про це повідомляє Державна податкова служба.

До слова, інформація про власників нерухомості міститься у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Це головний реєстр, з якого податковий орган бере інформацію про платників податку на нерухомість.

Так, "податок на нерухомість" мають сплатити люди, які володіють квартирою, площа якої перевищує 60 метрів квадратних, або будинок із площею понад 120 квадратних метрів.

При цьому ще на початку весни 2022 року через введення в Україні військового стану законодавці надали послаблення у сплаті податку на нерухомість.

Отож, зараз від сплати податку звільнені громадяни, в яких нерухомість:

  • розташована на території, де були чи досі є бойові дії;
  • розташована на тимчасово окупованих територіях;
  • була пошкоджена та стала непридатною для життя через бойові дії.

Офіційний калькулятор дозволяє розрахувати суму власного податку без необхідності реєстрації. Вам потрібно ввести всі необхідні дані, включаючи ставку податку, і система дозволить додати кілька об'єктів нерухомості та зберегти їх.

Точні ставки і розміри податку на нерухомість визначаються місцевими громадами (органами місцевого самоврядування). Саме сільські, селищні, міські ради затверджують ставки податку на кожен рік. Щоб дізнатися про ставки податку в конкретному місці, необхідно ознайомитися з рішеннями місцевих органів самоврядування.

Разом з тим, згідно з правилами, максимальна величина ставки податку на житлову і нежитлову нерухомість не може перевищувати 1,5% від розміру мінімальної заробітної плати (МЗП), що була установлена законом на 1 січня податкового року за кожен квадратний метр оподатковуваної площі.

Щоб обчислити суму податку на нерухомість, необхідно здійснити декілька простих арифметичних дій. Спочатку потрібно визначити базу оподаткування, яка представляє загальну площу кожного об'єкта нерухомості у квадратних метрах, та помножити її на відповідну ставку податку в гривнях за кожний квадратний метр. Результати перемноження потрібно підсумувати, щоб отримати загальну річну суму податку в гривнях за всі об'єкти. Цю суму потрібно поділити на чотири рівні частини, щоб визначити розмір платежу, який необхідно сплатити щокварталу.

Читайте також:

У США вже розповіли, що буде після ударів ЗСУ Кримським мостом

Потужний удар по Путіну: ще одна країна ЄС зробила сюрприз Кремлю. Такого ще не було

Щось уже починається: за загадкових обставин не стало друга Лукашенка

Жінка провела 500 днів у печері, вийшла звідти і очманіла від змін у світі