З 1 липня 2023 року в Україні зміняться податкові правила для фізичних осіб-підприємців і це, як очікується, не дасть багатьом бажаного.

Докладніше про це інформує Апостроф .

Певні пільги буде скасовано і ФОП першої та другої груп будуть зобов'язані сплачувати єдиний податок. А враховуючи величезний дефіцит бюджету, який на даний момент набирає все більших обертів, повернення до старої податкової системи не буде достатньо компенсовано.

У зв'язку з цим у Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики зареєстровано законопроект (№8401), який передбачає перегляд податкових правил на безпечній для економіки України основі. Згідно з документом, пільгова ставка у 2% буде скасована для фізичних осіб-підприємців третьої групи і натомість вони повернуться до ставки у 5%. Крім того, власників ФОП першої та другої груп зобов'язуватимуть перейти на єдиний податок.

Але це не вичерпує список змін. До нових входять документальні перевірки та штрафи за порушення податкового законодавства, а також штрафи за відсутність РРО. За даними експертів, це передовий крок у фіскальній політиці, який був обов'язковим за Меморандумом про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022 року.

Зрозуміло, незважаючи на безліч змін, прогнози видатків на 2023 рік також потребують коригування та рішень, які мають забезпечити стабільність фінансів держави та підвищити ефективність управління бюджетними ресурсами, щоб зберегти країну на плаву.

Читайте також:

Оце сюрприз: виявляється, на потяги Укрзалізниці можна оформити 10% знижки. Але не всі цим користуються

Готуйте банківські картки: водіїв попередили про сюрпризи на дорогах. Прийде платити

Вже навіть попередили: що буде з курсом долара та євро у травні