Напередодні стало відомо, що король Чарльз та королева Камілла відвідали 26 квітня Liverpool Arena у Ліверпулі, де запалили сцену "Євробачення-2023", яке у 2023 році від імені України пройде у Великій Британії.

Крім того, їхні Королівські Високості познайомилися з ведучими пісенного конкурсу, зокрема й з українкою Юлією Саніною, і всі разом позували для групового знімку.

А пізніше подружжя відвідало Центральну бібліотеку Ліверпуля, щоб офіційно відзначити побратимство бібліотеки з першою публічною бібліотекою України - Регіональною науковою бібліотекою в Одесі. До цієї церемонії приєдналася за допомогою відеозв'язку з Києва та дружина президента Володимира Зеленського, Олена. Компанію їй склав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Про це повідомляє Офіс Президента України .

Так, Олена Зеленська подякувала Їх Величності та Великій Британії за підтримку України, зокрема у сфері культури. Перша леді заявила, що з початку війни в Україні було знищено понад 300 бібліотек, і бібліотеки, як і раніше, перебувають у небезпеці.

Водночас, за її словами, саме бібліотеки стали під час війни місцями гуманітарної допомоги та солідарності, особливо у періоди обстрілів та позбавлення електрики та тепла.

  • "Я хочу сказати, як багато цей прояв солідарності означає для нас, для України. Бібліотеки в Україні, як і люди, в небезпеці щодня. Але водночас вони стали чимось більшим: в особливо складні зимові дні, коли внаслідок обстрілів не було світла та тепла, саме бібліотеки ставали справжніми гуманітарними та волонтерськими хабами, місцем, де можна було бути разом та відчувати тепло у широкому розумінні цього слова. Ми захищаємо нашу культуру, а вона підтримує нас”.

До речі, дружина Зеленського нагадала, що під час Другої світової війни більшість Одеської бібліотеки було знищено внаслідок нацистського бомбардування і українці її вже відновлювали.

Зазначимо, що для відеозв'язку Зеленська обрала красиву блузку кольору хакі, у вухах у неї були золоті сережки цікавої форми, а також вона зробила гарне укладання та денний макіяж.

Довідково:

Одеська наукова бібліотека імені Михайла Грушевського – одна із найстаріших та найбільших бібліотек у Південній Україні, заснована у 1875 році при Одеському товаристві взаємної допомоги прикажчиків-євреїв. Її фонд налічує понад 1,5 мільйона екземплярів, у тому числі 50 тисяч видань іноземними мовами та 30 тисяч рідкісних та цінних видань VIII-XIX століть.

Читайте також:

Сльози та горе: не стало українського льотчика, який захищав небо України. Було 80 вильотів, але життя обірвалося

Не стало відомого українського композитора. Він працював з Тіною Кароль та Іриною Білик

Земля оплакує синів та батька: додому повернулися у трунах. Вічна пам'ять Героям України