Таємниці Тихого океану вражають своєю могутністю та масштабністю. Сотні островів, найбільша Маріїнська западина, загадковий Бермудський трикутник, сотні тисяч живих істот... і це далеко не все, що приховано в ньому.

Так, на дні Тихого океану вченими було виявлено витік води, який відбувається через дірку, що сформувалася з невідомої причини. Її назвали "Оазою Піфії".

Діра на дні океану була виявлена ​​випадково ще в 2015 році, коли тодішній аспірант, а нині політичний радник Білого дому Брендан Філіп під час океанічних досліджень помітив повітряні бульбашки, що підіймалися з невідомого джерела.

Тоді вчені припустили, що йдеться про метан, що піднімається з океанічного дна, але виявилося, що це не так.

Нове дослідження було опубліковано у журналі Science Advances.

Наразі вчені побоюються, що якщо з розлому витече у відкритий океан занадто багато рідини, то великій частині США загрожуватиме надпотужний землетрус магнітудою 9, який торкнеться багатьох жителів північного заходу США. Справа в тому, що витік рідини відбувається в місці, званому Зона субдукції Каскадії. У ньому дві тектонічні плити, що становлять земну кору, зустрічаються і ковзають одна біля одної.

Рідина, яка витікає через розлом, як припускають вчені, є своєрідним мастилом між цими плитами, що забезпечує їм гладкий рух.

А ще проблема в тому, що вчені можуть лише спостерігати за явищем, оскільки аж ніяк не можуть вплинути на майбутню поведінку тектонічних плит. Але таке спостереження допоможе підготуватися до можливого стихійного лиха.

Читайте також:

Ну і гонщик: маленький хлопчик на іграшковій машині збив бабусю просто на вулиці. Відео

"Готують авіакатастрофу": експерт розповів, як Кремль позбавиться Пригожина

Як покарали українця, який пройшов медкомісію та відмовився від мобілізації. Приклад із життя