Селище в Харківській області Старий Салтів майже два місяці було під окупацією російської армії. Сюди російські окупанти зайшли у перші дні повномасштабного вторгнення, а звільнити з-під російської російської окупації Збройні сили України змогли його лише 4 травня. То ж не дивно, що тут є мешканці, які стикнулися з усіма реаліями окупації. Один з них - Микола Ковальов.

Так, Микола Ковальов дев'ять місяців провів на фронті, брав участь у боях під Бахмутом, а зараз повернувся додому, адже у грудні 2022 року чоловіку виповнилося 60, і його демобілізували. Його родина зараз – на західній Україні, а сам Микола – в Харкові в роздумах що робити далі.

Свою історію про те, як він ліквідував двох окупантів, що напали на його будинок, втік, а потім вступив до лав Збройних сил України, щоб захищати рідну країну, чоловік розповів "Суспільному".

Коли 19 березня 2022 року окупанти зайшли до Старого Салтова, що за 40 км від Харкова, то хтось росіянам доніс, що Микола Ковальов має "затяту антиросійську позицію". Не дивно, що окупанти, заявилися до його оселі того ж дня.

"Чую, відчиняються двері й хтось кричить: "Хазяїн". Кажу: "Я тут". "Виходь". Я вийшов по-домашньому. Він вважав, що я ніякої небезпеки для нього не являю, але не розрахував, що в мене за спиною був пістолет. У котельні я його і застрелив", – згадує чоловік.

Микола зізнається, що він був змушений захищатися від загарбників їхньою ж зброєю, яку встиг забрати з машин розбитої колони росгвардії біля сусіднього села Шестакове. Там у ворога залишилися автомати, пістолети, гранати.

Побачивши, що їхнього товариша застрелено, військові РФ спочатку почали тікати, а потім відкрили вогонь по будинку, стріляючи з усього, що в них було.

"Я викинув кілька гранат і в домашніх капцях виліз через вікно у ванній і побіг у ліс. Але хтось із місцевих їх зорієнтував, росіяни перекрили мені вихід, довелося ще там повоювати, ще одного вбив", – розповів Микола.

Поки Микола ховався, від будинку, який чоловік будував та облаштовував понад 30 років, залишилося саме згарище. І тоді він пішов воювати.

"Їх мав хтось зупиняти, а хто? Я вважаю, що нехай такі чоловіки, як я, йдуть воювати, ніж молодь. Молодь ще потрібна, генофонд все ж таки", – каже він.

Читайте також:

Розповідала, що Буча – це постановка, а Росія – це брат: на Житомирщині покарали вчительку. Любила Путіна

Такого навіть у фільмах не покажуть: під Києвом двоє людей одночасно потрапили під різні потяги

Бабусі на вулицях хрестяться: у мережі показали прототип Tesla Cybertruck із сталевими колесами