Українські суди продовжують ухвалювати рішення у справах любителів «російського світу». Один із таких випадків стався у Кропивницькому, де 19-річного харків'янина було засуджено та винесено вирок стосовно вивчення українських творів за проведення у мережі проросійської агітації, після того, як він переїхав до Кіровоградської області на початку широкомасштабної російської агресії.

Докладніше про це інформує сайт Факти та коментарі.

Повідомляється, що один схожий кричущий випадок стався в Житомирській області, де вчителька була позбавлена ​​права займатися певними видами діяльності, оскільки вона у травні 2022 року публічно переконувала колег та інших осіб у тому, що на території України не йде війна, а спеціальна військова. операція» збройних сил Росії, спрямована на надання «допомоги братньому українському народу» у захисті своїх конституційних прав.

«Крім того, вона переконувала у необхідності відновлення дружніх відносин України та Росії, у нездатності українських військ захистити український народ та вказувала на безперспективність опору населення України та її Збройних сил військам Росії. Також вчителька доводила своїм колегам, що українські ЗМІ дезінформують населення про наслідки окупації російськими військами частин території України, штучно створюючи „постановочні“ відеосюжети, які не відповідають дійсності, зокрема про наслідки незаконних дій збройних сил Росії у м. Бучі Київської області», — йдеться у повідомленні.

Верховний Суд підтвердив рішення місцевого суду про покарання у вигляді позбавлення права обіймати посади, пов'язані з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування, терміном на 10 років. Суди зазначають, що такі рішення ухвалюються у світлі боротьби України з поширенням проросійської пропаганди, а також з урахуванням чинних законів.

Читайте також: