Щороку на честь Великодня багато людей відвідують не лише церкву, а й цвинтар. Однак згідно з православними церковними повір'ями, ця традиція є помилковою.

Докладніше про це інформує Обозреватель.

Священник Української православної церкви Григорій Трухан пояснює, що Великдень – це велике свято, присвячене звільненню від смутку та скорботи та символізує перемогу над смертю. Тому, за словами священнослужителя, ходити на цвинтарі не слід не тільки в день Воскресіння Господнього, а й протягом наступного тижня, який вважається святковим.

Тим не менш, відвідування цвинтаря на Великдень не є гріхом. Однак священник радить не сумувати надто багато, якщо ви вирішите піти на цвинтар у ці дні.

Коли можна відвідувати цвинтар під час Великодня?

Церковна традиція приділяє цілий тиждень для святкування Великодня. Після цього починається спеціальний період, коли відвідування могил померлих не лише доречно, а й вітається. Цей час називають Проводами або Радоницею, свято святих померлих, яке поєднує в собі дохристиянські культи пам'яті померлих та християнський символізм Великодня. Головний день Радониці – вівторок, цього дня вперше після Великодня у церквах служать панахиди.

У народі поширена традиція приносити частування на могили померлих, такі як паска, пасма, солодощі, випічка, крупи, а також іноді алкоголь та цигарки. Також влаштовують поминальний обід на могилі. Однак Церква не схвалює таку традицію та закликає не носити їжу на цвинтарі. Натомість віруючим раджу присвятити день молитвам за душі своїх померлих близьких та родичів.

Таким чином, важливо дотримуватися церковних традицій під час Великодня і в період Проводів, щоб пошанувати пам'ять померлих і просити за них благословення.

Читайте також:

Готуємось до перемоги: у Львові створили Тризуб із тисячі великодніх пасок. Відео

Чи буде вихідний день на Великдень і коли починаємо святкувати

Як залучити удачу, здоров'я та фінанси: змови та обряди, які робляться на Великдень