Якщо вірити даним ВООЗ, то підвищений артеріальний тиск є причиною майже 10 млн смертей та понад 200 млн випадків інвалідності у світі. Вся справа в тому, що більшість людей, які мають підвищений тиск, можуть навіть не підозрювати про це – у них не погіршується самопочуття, вони не спостерігають у себе жодних тривожних симптомів, проте при цьому гіпертонія різко підвищує ризик розвитку небезпечних серцево-судинних порушень та інсульту. . Саме тому кожній людині потрібно чітко знати, як можна знизити тиск, якщо таблетки для цього під рукою відсутні.

Так, лікарі рекомендують починаючи з 30 років стежити за тиском усім. При цьому якщо епізод підвищення артеріального тиску стався хоч раз, перевірки мають стати систематичними.

Єдиний достовірний спосіб розпізнати гіпертонію - це виміряти артеріальний тиск. Нормальний тиск має перевищувати 120 на 80.

До речі, немає єдиної думки, який тиск варто вважати високим. Так, з 2017 року з легкої руки Американської кардіологічної асоціації високим вважається вже тиск від 130/80 мм рт. ст., а ось у Європі планка вища – 140/90.

Основними симптомами підвищеного артеріального тиску є:

  • млявий стан і запаморочення. Якщо часто мучать різкі головний біль, які не можна усунути анальгетиками – це "дзвіночок" про порушення в роботі системи кровообігу;
  • прискорене серцебиття, навіть у стані спокою;
  • шум в вухах;
  • миготіння "мушок" перед очима;
  • почуття задишки, поколювання в ділянці серця;
  • набряки на нижніх кінцівках та обличчі;
  • почервоніння обличчя, нудота, блювання.

Є кілька способів, щоб знизити тиск у домашніх умовах.

Важливо!!!

  • Використання народних засобів від гіпертонії мають тимчасовий характер.

Холодна вода. Потрібно вмити обличчя або потримати долоні під струменем холодної води протягом 1-2 хвилин. При можливості на 1 хвилину опустити в таз з холодною водою ступні. Також можна додати до голови холодний компрес на 5-10 хвилин.

Глибоке дихання. Як свідчать дослідження, правильне глибоке дихання — одне із найефективніших способів швидко знизити тиск у судинах. Це тому, що приплив крові до всіх тканин людського тіла, включаючи кінцівки, збільшується.

  • Зробіть глибокий вдих, рахуючи до 5. Вдихайте не грудьми, а животом. Для контролю покладіть руку: ви повинні відчувати, як він піднімається.
  • Потім зробіть видих знову на 5 рахунків.
  • Повторюйте 3-5 хвилин.

Можна спробувати затримувати дихання після видиху на 8-10 секунд - вибирайте той варіант вправи, який здається вам комфортнішим.

Гаряча ванна для рук. Потрібно розвести воду до 45 0 С і опустити до неї руки на 10 хвилин. Щоб уникнути нудоти, додавати морську сіль та ефірні олії не рекомендується.

Масаж голови та шиї. Натискання на віскі, натискання на внутрішні куточки очей, потягування мочок вух сприяє нормалізації стану.

Валеріана чи м'ятний чай. Якщо тиск підвищився внаслідок стресу, можна прийняти пару пігулок валеріани чи м'ятний чай. Дія буде помітна вже через півгодини, а показники тиску опустяться на 15-20 поділів.

Зелений чай. Якщо немає м'яти, можна заварити зелений чай. Він розширює судини, і тим самим знижує тиск.

важливо!

М'ята посилює дію препаратів від високого тиску – отже треба бути обережними.

Читайте також:

Щоб не стояти у чергах: як швидко отримати електронний рецепт на ліки. Інструкція

Готуйте гроші: кому доведеться платити податок на будинок у селі чи дачний будиночок

Щоб поклонялися: Паша Мерседес увічнив свій образ на стінах Лаври. Фото