Магнітна буря планетарного характеру розпочалася 23 березня о 16:00 і досягла піку о 02:00 24 березня. У піку вона досягла значення 7,66 за 9-бальною шкалою.

Про це повідомив Головний центр спеціального контролю (ДСЦК).

Наступна та остання у березні магнітна буря прогнозується 30 та 31 березня. За прогнозами, вона буде слабкою за потужністю.

Зазначимо, що нинішня сонячна активність призвела до того, що полярні сяйва можна було бачити навіть у помірних широтах – у Німеччині та Північній Франції.

Примітно, що ця магнітна буря відбулася у відсутності великих сонячних спалахів і викликана рідкісним фактором для подій такої сили - попаданням Землі в потік швидкого сонячного вітру. Ці потоки утворюються на Сонці в корональних дірах - темних областях корони з відкритими лініями магнітного поля, вздовж яких відбувається сильне закінчення речовини в міжпланетний простір. На фотографії Сонця можна побачити винятково велику корональну дірку, що спричинила бурю. Розмір діри становить близько 1 мільйона кілометрів.

Відповідно до міжнародної класифікації, бурі такого рівня можуть спричинити помилкові спрацьовування систем захисту в електропостачанні, формування заряду на поверхні космічних апаратів, збільшення зносу їх з орбіти, перерви в супутниковій навігації та переривання ВЧ радіозв'язку.

Читайте також:

Вже попереджають радіо: окупанти розпочали евакуацію із Криму. Біжуть із сім'єю та меблями

"Підемо на Львів": Медведєв, будучи у неадекватному, розповів про нові плани Кремля

Зовсім погана стала: зірка фільму "Москва сльозам не вірить" визвірилася на українців