Багато хто відчиняє вікно на ніч, особливо в спекотну пору, інші ж роблять навпаки - все закупорюють і наводять свої "залізобетонні" аргументи. Виявляється, науково доведено, що навіть влітку необхідно спати з зачиненими вікнами.

Так, вчені Університету Йоганна Гутерберга (Майнц) розвіяли міф, який глибоко закріпився в нашій підсвідомості, що свіже повітря допомагає заснути.

Вчені кажуть, що звичка залишати вікна відкритими на ніч може негативно вплинути на здоров'я людини. Більше того, в деяких випадках це може навіть призвести до фатальних наслідків для організму.

Основна причина - це шум нічного транспорту. Вчені стверджують, що він істотно впливає на самопочуття, адже навіть під час міцного сну людина сприймає весь цей шум на підсвідомому рівні.

Правда, багато що залежить також від розташування будинку та самої квартири. Наприклад, у житлі, яке розташоване поруч із проїжджою частиною рівень шуму буде набагато вищим.

Через надмірний нічний шум відбувається порушення внутрішнього годинника (добового ритму організму). Це важлива система, яка допомагає регулювати роботу всіх внутрішніх органів, контролює більшість метаболічних, функціональних та біологічних параметрів організму, в залежності від часу доби. Наприклад, саме від часу дня або ночі залежить те, як тіло регулює на температуру тіла, роботу пам'яті, артеріальний тиск, апетит, численні гормони, енергетичний баланс, імунну систему.

Ключовий висновок дослідження такий: занадто короткий сон чи його часті переривання, які пов'язані з шумом на вулиці збільшують ризик серцево-судинних захворювань в майбутньому. Нічний шум також може підвищувати артеріальний тиск, збільшувати викидання гормонів стресу тощо.

Від поганого нічного відпочинку можуть з'являтися такі психічні захворювання як тривожні розлади, депресія.

Читайте також: