28 січня 2024 року вперше з моменту, коли угруповання ХАМАС напало на Ізраїль, на Близькому Сході загинули військові США. І хоч Іран заявив про свою непричетність до цього удару в Йорданії, неподалік сирійського кордону, але Президент США Джо Байден заявив, що таке прощати не має наміру.

Так, 31 січня США офіційно поклали відповідальність за смертельну атаку в Йорданії на Ісламський опір в Іраку (ред. – загальний термін для проіранських шиїтських ісламістських повстанських груп в Іраку).

"Світ може бути впевнений у тому, що ми притягнемо до відповідальності всіх винних у той момент і тим способом, який вважатимемо за потрібне", — сказав президент США.

І ось у п'ятницю, 2 лютого, США розпочали військову кампанію проти підтримуваних Іраном угруповань у Сирії та Іраку у відповідь на смертельну атаку, яку здійснили ці угруповання на базу США в Йорданії.

Про початок операції Центральне командування США оголосило у соцмережі X.

Так, згідно з офіційною заявою , о 16:00 EST (21:00 про Грінвічу), 2 лютого сили Центрального командування США (CENTCOM) завдали авіаудару за більш ніж 85 цілям в Іраку та Сирії по іранському Корпусу вартових ісламської революції (КСІР) та пов'язаних з ним збройним формуванням.

В авіаударах було використано понад 125 високоточних боєприпасів.

Об'єкти, що зазнали ударів, включали центри командування і управління, розвідувальні центри, ракети, а також сховища безпілотних літальних апаратів і об'єкти логістики і ланцюжків поставок боєприпасів бойовиків та їх спонсорів з КВІР, які сприяли нападам на сили США і коаліції.

Незабаром на сайті Білого дому з'явилася заява президента Джо Байдена: "Сполучені Штати не шукають конфлікту на Близькому Сході або деінде у світі. Але всі, хто бажає нам нашкодити, нехай знають: якщо ви завдасте шкоди американцю, ми відповімо".

Слідом із заявою виступив і міністр оборони США Ллойд Остін, повідомивши, що президент Байден наказав вжити заходів, щоб "притягнути до відповідальності КВІР та пов'язаних з ним бойовиків за напади на США та коаліційні сили".

"Ми не зазнаємо нападів на американські війська. Ми зробимо всі необхідні дії для захисту Сполучених Штатів, наших сил і наших інтересів", - сказав він.

За словами координатора зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Джона Кірбі, завдані США удари по іракській та сирійській території були успішними. Втрат серед військових літаків США, які завдавали ударів у Сирії та Іраку, немає. США заздалегідь повідомила владу Іраку про плани завдання ударів. Вони не контактували з Іраном наперед щодо ударів в Іраку та Сирії. США зроблять додаткові дії, щоб домогтися припинення нападів на свої сили у Близькосхідному регіоні.

Читайте також:

"Пора його зупинити": Байден вимагає терміново вжити заходів проти Путіна після масованого удару по Україні

Путін проковтне свої зуби: Байден зробив таке для України, на що не чекав весь світ

Україна вже майже в НАТО: Байден зробив історичну заяву. Що відомо