Ні для кого не секрет, що аеродром Бельбек у тимчасово окупованому російськими Кримом є пріоритетною метою для ЗСУ. Ще б пак, на ньому військові РФ розміщують свої прифронтові літаки типу Су, у тому числі фронтові бомбардувальники, задіяні для ударів керованими авіабомбами на Херсонському та Запорізькому напрямках вздовж лінії фронту, а також для запуску ракет Х-59. Не дивно, що 31 січня 2024 року українські військові вирішили його атакувати.

І справді, російські окупанти використовують цей аеродром як логістичний вузол - він приймав постійно військово-транспортні літаки Іл-76, які доставляли ракети, боєприпаси та особовий склад. І ось 31 січня в районі аеродрому Бельбек у тимчасово окупованому Криму пролунала серія вибухів.

Як повідомив ТГ-канал "Кримський вітер" з посиланням на російські інформаційні джерела, внаслідок удару було ліквідовано 10 російських військовослужбовців, у тому числі командир авіаційної ескадрильї генерал-лейтенант Олександр Татаренко.

Повідомляється, що дві ракети вразили командний пункт 38 винищувального авіаційного полку, ще одна ракета атакувала пункт зв'язку аеродрому.

Також зазначається, що ЗСУ запустили крилаті ракети несподіваними для росіян маршрутами: більшість із них пройшли над водною поверхнею Чорного моря.

При цьому в міноборони Росії намагаються переконати суспільство, що російське ППО "знищили" 17 українських ракет над акваторією Чорного моря та ще три - над окупованим Кримом. За версією країни-агресора, "уламки ракет" впали на території військової частини в районі Любимівки у Криму.

З інформації, що є у вільному доступі, відомо, що генералу Татаренку було 63 роки. Він служив Далекому Сході, Уралі, Сибіру та північних регіонах Росії.

У 2016 році був призначений командувачем 14-ї армії ВПС та ППО Центрального військового округу Росії. Військовий льотчик 1-го класу.

До речі, про загибель Татаренка та ще 10 російських військовослужбовців повідомила низка пропагандистських каналів 2 лютого. Вказували, що генерал-лейтенант Олександр Татаренко був командиром авіаційної ескадрильї.Проте згідно з відкритими даними, генерала було звільнено з посади командувача 14 армією ВПС і ППО Центрального військового округу Росії і звільнено з військової служби з досягнення граничного віку ще в серпні 2020 року.

Читайте також:

Вже підтвердив Залужний: ЗСУ збили два найважливіші російські літаки – літаючий штаб і судно-радар

Росіяни моляться і хрестяться: Залужний показав, як "пекельна" М777 б'є по окупантах у будь-яку погоду

Тепер не лише головнокомандувач ЗСУ: Залужний отримав науковий ступінь доктора філософії