Нещодавно стало відомо, що НАТО має намір провести наймасштабніші військові навчання з часів холодної війни, щоб відпрацювати сценарій нападу Росії. Передбачається, що у маневрах Steadfast Defender, які триватимуть чотири місяці на території семи країн, буде задіяно близько 90 тисяч військових. Влада Білорусі на цю подію запрошення не отримала і Лукашенко не на жарт розсердився.

Про те, що Білорусь образилась на блок НАТО, повідомив голова департаменту міжнародного військового співробітництва Міноборони Білорусі Валерій Ревенко. Він звинуватив Альянс у невиконанні Віденського документа ОБСЄ.

"Ні повідомлення, ні запрошення на навчання Білорусь не отримувала", – поскаржився білорус.

Ревенко не уточнив, кого саме мало попередити НАТО. Між іншим, Альянс разом з країнами Заходу неодноразово заявляли, що не визнають чинний режим Білорусі легітимним. А переважна більшість функціонерів РБ перебувають під санкціями.

За словами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, навчання Steadfast Defender ("Стійкий захисник") розпочнуться найближчим часом і триватимуть до кінця травня на території семи країн – Польщі, Естонії, Литви, Латвії, Румунії, Німеччини та Норвегії.

У маневрах збираються задіяти близько 90 тисяч осіб (наприклад, відомо, що Британія відправить 20 тисяч військових), а також 50 кораблів (від авіаносців до есмінців), понад 80 винищувачів, вертольотів та безпілотників, щонайменше 1,1 тисячі бойових машин (включаючи 133 танка та 533 бойові машини піхоти).

Читайте також:

Повстання в Росії продовжуються: дружини мобілізованих вже приїхали до приймальні Путіна

Оце його понесло: Лукашенко вже розповів, як поставив на місце весь світ, отримавши "подарунок" від Путіна

Це повний крах: на Сахаліні вже почалася повна криза через Путіна. Перші подробиці

Росіян знову відправлятимуть на Колиму до таборів, якщо вони не згодні з Путіним. Відео