Більше половини українців вважають, що вже адаптувалися до тимчасових відключень світла. Так, якщо вірити соцопитуванням, то 38% жителів України повністю адаптувалися до відключень світла, 13% - звикли. І поки жителі нашої країни з розумінням ставляться до тимчасових незручностей, у "Укренерго" оцінили можливість повторного блекауту в Україні.

Багато українців зауважили, що останнім часом російські окупанти дещо змінили тактику обстрілів України. Так, якщо під час попередньої кампанії ракетного терору, що відбувався взимку 2023 року, нападам зазнавали переважно українські енергетичні об'єкти, то головною метою останньої хвилі масованих ракетних ударів по Україні стала військова промисловість.

При цьому не можна виключати, що енергосистема України може знову опинитися під ударами РФ. Так, головний диспетчер "Укренерго" Віталій Зайченко заявив, що Росія готується до нових атак на енергосистему України, а це означає, що ризик блекауту є цілком реальним.

Про це він розповів у інтерв'ю ЕП з журналістами Миколою Топаловим та Миколою Максимчуком.

"Ми розуміємо, що у нас війна, агресор накопичує ракети. Ми бачимо, що йде постачання озброєння із Північної Кореї, Ірану. Гарантувати, що не буде блекауту, абсолютно неможливо, удари можуть бути різними. Втім, якщо винести ризик обстрілів "quot;за дужки", то я не бачу ризиків для масштабної системної аварії", - підкреслив Зайченко.

Він додав, що атаки хакерів росіян на диспетчерський центр відбувають щодня сотнями. Однак завдяки потужній команді з кіберзахисту жодної успішної атаки не було.

Віталій Зайченко заявив, що жодну країну та жодну енергосистему у світі не били такою кількістю ракет і дронів одночасно, як українську. Разом з тим, незважаючи на те, що ризик повторних російських обстрілів і зараз залишається доволі високим, енергетикам вдалося відновити запас міцності енергосистеми майже на 90%.

"Ми коли розповідаємо американцям і європейцям, як відновлюємо систему, вони говорять: "У нас плановий термін відновлення енергосистеми після блекауту – 72 години, не менше". У нас – не більше чотирьох годин", - каже експерт.

Водночас, Зайченко наголосив, що зараз в Україні зростає споживання електроенергії як з боку промисловості, так і з боку населення.

"11 січняу нас був черговий рекорд споживання з початку війни. Цей рекордний рівень нам удалося покрити завдяки трьом факторам. Перше – було відновлено достатню частину генерації. Все, що можна було увімкнути, ми включили. Друге – через теплий грудня є велика проточність води по Дніпру та Десні. Вчора було максимальне за всю історію для зими вироблення електроенергії на ГЕС", – зазначив головний диспетчер "Укренерго".

Третій чинник, за словами експерта, – негода, через яку 10 січня було виключено понад тисячу населених пунктів, це понад 600 мегават.

Так, на ранок 16 січня 2024 року через негоду залишались знеструмленими понад добу 29 населених пунктів у 2 областях: в Кіровоградській – 24, в Миколаївській – 5.

Читайте також:

Жоден блекаут не залишить вас без зв'язку: як зарядити телефон, якщо немає електроенергії

Секрет економних господарок: які режими пральної машинки допоможуть значно заощадити на електриці

Лічильник вас здивує свідченнями: що у вашій квартирі більше "їсть" електрика

Вже наступного сезону: Кабмін ухвалив важливе рішення щодо тарифів на електроенергію