Якщо вірити кремлівським проплаченим пропагандистам, то вони від початку російського військового вторгнення в Україну послідовно заявляли про майже одноголосну підтримку "спеціальну військову операцію" росіянами. Так, багато соціологів і політологів представляли результати досліджень, в яких говорилося, що 2022 рік "ознаменувався посиленням консолідації російського суспільства навколо Володимира Путіна", а протестний потенціал ось уже багато місяців не перевищує 2%. Ось тільки реальність, схоже, виглядає дещо інакше.

Так, наприклад, 21,6% опитаних росіян станом на листопад 2023 року вважають, що необхідно завершувати військові дії якнайшвидше, навіть якщо частину нових територій буде втрачено. Про це свідчать дані опитування "Царгорода".

Про таку ж тенденцію сказано в останній зведенні Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW).

Крім того, російське опозиційне видання "Верстка" 8 січня 2024 року повідомило, що недавні опитування громадської думки показують зниження внутрішньої підтримки повномасштабного вторгнення Росії до України напередодні виборів президента у березні 2024 року. Видання послалося на дані опитувань опозиційних соціологічних організацій "Хроніка" та "Лабораторія суспільної соціології", а також на невказані джерела в Кремлі. Вони нібито показують, що відсоток росіян, які підтримують відхід військ Росії з України "без досягнення цілей Кремля", вперше наприкінці 2023 року перевищив відсоток тих громадян РФ, які підтримують продовження війни.

А ось "Левада-центр" наприкінці жовтня заявив: 55% опитаних росіян вважають, що Росія має розпочати "мирні переговори", у той час як 38% виступають за продовження ведення війни - ці цифри в основному залишаються незмінними з липня 2023 року.

Зазначимо, що дізнатися реальну статистику ставлення росіян до СВО неможливо. Ще б пак, влада Росії продовжує зусилля щодо консолідації контролю над інформаційним простором напередодні березневих президентських виборів. Вони почала карати медіа та окремих громадян за поширення "фейків", в яких нібито дискредитується російська армія та СВО в цілому.

Читайте також:

Путін перед своїми березневими виборами хоче захопити дві українські області: експерт розповів, які саме

У Британії вже заявили, що Путін ходить із простягнутою рукою, випрошуючи зброю

Стовпи вогню було видно за кілометри: у Росії потужно палав будинок племінника Путіна

Путін закручує гайки на повну: у Росії відроджують каральну організацію часів Сталіна