9 січня у церковному календарі присвячено пам'яті святого мученика Євстратія, який постраждав за свою віру у Вірменії за часів правління імператора Діоклетіана.

Про це пише «ТСН»

Спочатку священик Авксентій зіткнувся з гоніннями за християнство, і його стійкість у вірі надихнула Євстратія, мера міста, яке таємно сповідало християнство. Євстратій вирішив відверто зізнатися, що призвело до його арешту, тривалих тортур, тюремного ув'язнення і, зрештою, страти.

До народних прикмет та традицій, пов'язаних з 9 січня, належать:

Спостереження за птахами, що сидять на снігу: якщо вони є, це може означати наближення негоди.

Помітити безліч ворон на деревах може вказувати на сильні морози, що наближаються.

Ясна погода вважається сприятливою ознакою гарного врожайного року.

Поведінка тварин теж можна інтерпретувати: сплячий на снігу собака, згорнувшись калачиком, говорить про холодну погоду, а кішка, що забралася вночі на піч або лежить животом вгору, може сигналізувати про зміну температури.

За старовинними традиціями, після різдвяних свят 9 січня люди займалися різними справами: збиранням сараю, доглядом за озимими посівами, пранням білизни та одягу.

Народна мудрість також радить у цей день не вчиняти певних дій, у тому числі уникати надмірного вживання алкоголю, утримуватися від пришивання ґудзиків, щоб уникнути старих проблем, а також уникати сварок, наклепів та лайки.

Читайте також:

Навіть від другої добавки ви навряд чи відмовитеся: рецепт соковитої та м'якої свинини з гарбузом у духовці

Врятують будь-яку зачіску: аксесуари для волосся, які будуть у тренді цього року

Навіть не зрозумієте, як потрапили в аварію: названі помилки при керуванні авто взимку