Українці тепер можуть безкоштовно навчатись польською мовою через онлайн-платформу Lingva Polska.

Ініціативу було запущено з метою надати підтримку своїм співвітчизникам, які мешкають у Польщі, щоб полегшити їм адаптацію у новому середовищі. Водночас ця програма спрямована на покращення взаєморозуміння між молоддю України та Польщі.

Lingva Polska є великою програмою навчання, що включає 30 модулів з п'ятьма уроками в кожному, а загальна кількість вправ на рівнях A1 та A2 перевищує 10 тисяч.

Кожен урок складається з тематичного діалогу та 50-70 завдань, покликаних закріпити вивчений матеріал. Одним із ключових елементів навчання є реалістичні діалоги, озвучені носіями мови, а також застосування гейміфікації, яка стимулює змагання із самим собою за швидкістю та правильністю виконання завдань.

Основна увага приділяється розвитку мовленнєвої інтуїції, що дозволяє учням будувати речення так, як це роблять носії мови.

Інтерфейс програми також включає віртуальну клавіатуру з літерами польського алфавіту, яких може не вистачати на звичайних клавіатурах комп'ютерів.

Важливість вивчення польської мови наголошується у Міністерстві освіти і науки України з огляду на стратегічне партнерство з Польщею.

Безкоштовний доступ до навчання цій мові відкриває нові можливості для українців як за кордоном, так і в Україні. Автор методики Lingva Polska, відомий психолінгвіст Віталій Зубков, наголошує, що основною метою програми є не просто запам'ятовування слів та дотримання граматичних правил, а розвиток навичок розуміння та вільного спілкування польською мовою.

Необхідність володіння польською для українців у Польщі підтверджується даними соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Всього 22% українців, біженців у Польщі, освоїли польську мову, і лише 10% з них здатні вільно спілкуватися нею. Основними перешкодами на шляху освоєння мови названо брак часу (38%) та фінансів (33%). В Україні ж, за даними відомства Оксени Лісової, понад 90 тисяч учнів вивчають польську мову у школах, посідаючи четверте місце серед усіх іноземних мов.

Читайте також: