У Польщі склали перелік професій, які матимуть найбільший попит на ринку праці у 2024 році.

Так, за даними щорічне дослідження "Барометр професій" від Міграційної платформи EWL у Польщі в 2024 році в першу чергу не вистачатиме фахівців у транспортній галузі: водіїв вантажних автомобілів та автобусів, а також електриків та зварювальників.

Посилання:

  • Барометр професій — щорічне дослідження, яке аналізує прогноз професій у Польщі в трьох групах: дефіцитних, збалансованих, у яких кількість працівників відповідає потребам роботодавців, і надлишкові, у яких працівників більше, ніж пропозицій.

У 12 із 16 польських воєводств шукатимуть працівників складу.

Окрім "робітників" професій, по всій Польщі потрібні будуть медичні працівники: лікарі, медсестри та акушерки, а також у більшості регіонів потрібні будуть фізіотерапевти, масажисти та опікуни, які доглядають людей похилого віку та людей з інвалідністю.

За словами директора EWL Марцина Колодзейчика, список дефіцитних професій ідентичний торішньому, за винятком того, що у 2024 році не вистачатиме ще й працівників в освітній сфері: викладачів практичного професійного навчання, вчителів загальноосвітніх предметів, вчителів професійно-технічних предметів, вихователів дитячого вчителів спецшкіл та інтеграційних класів.

"Список дефіцитних професій ідентичний торішньому, за винятком того, що у 2024 році не вистачатиме ще й вихователів дитсадків. Ми пов'язуємо це з тим, що у Польщі збільшилася кількість дітей з України, які змушені були переїхати сюди через війну”, - каже директор міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Марцін Колодзейчик.

За його словами, війна Росії проти України є причиною того, що польським роботодавцям вже другий рік не вдається заповнити нестачу кадрів у тих галузях, де традиційно працювали українці – логістика, будівельна та транспортна галузі.

2024 р. попит на роботу іноземців у Польщі збережеться, заявляють фахівці. Українці залишаються пріоритетними у працевлаштуванні.

Нагадаємо, що найбільші заробітки серед сезонних працівників-українців у Польщі мають кухарі, найменші — доглядачі пенсіонерів. Оплата сезонної роботи українців у Польщі за 10 найпопулярніших вакансій коливається в межах від 28 тис. до 44 тис. грн, якщо перевести їхні заробітки зі злотих у національну валюту.

Водночас поляки дедалі активніше пропонують роботу громадянам Азії та Латинської Америки, щоб перекрити нестачу кадрів.

Читайте також:

Це дуже важливий нюанс: українцям розповіли, хто зможе отримати у Польщі грошову допомогу на дітей

Має бути удар по Росії: Польща вимагає дати Україні ракети дальньої дії, щоб знищити пускові майданчики РФ

Найкраще одразу продати машину: за що українець за кермом у Польщі може потрапити на штраф у 290 тисяч гривень

Польща привела до бойової готовності свою армію. Перші подробиці