Ті, хто веде здоровий спосіб життя і стежить за харчуванням, напевно, вже не раз чули про користь горіхів. Вважається, що вони здатні зарядити енергією, знизити ризик різних захворювань і навіть позбавити депресії. Але водночас цей продукт може негативно вплинути на організм.

Так, виходячи зі стандартних рекомендацій щодо збалансованого харчування, кількість споживаних горіхів за день повинна становити близько 30 г, що в перерахунку на ядра приблизно 16-20 мигдалю, 5 очищеного волоського горіха, близько 40 фісташок без шкаралупи.
До речі, в дослідженні, опублікованому в Nutrients, вчені довели, що заміна м'яса на волоські горіхи покращує загальний профіль поживних речовин, включаючи збільшення вживання омега-3 жирних кислот, клітковини та кількох вітамінів та мінералів, зі значним зниженням холестерину та вітаміну B12. Для позитивного ефекту досить замінити лише 15% м'яса, що вживається, волоськими горіхами.

При цьому варто пам'ятати, що доалорійність горіхів у середньому становить 550 ккал на 100 г:

  • у самому калорійному макадамії - 718 ккал на 100 г;
  • у кеш'ю та фундуку - 628 ккал;
  • у волоському горіху - 654 ккал;
  • у фісташці – всього 562 ккал на 100 г.

Чому не можна їсти багато горіхів і чи можна їсти горіхи щодня

Завдяки своїй калорійності, горіхи вкрай ситні та поживні. А значить, якщо з'їсти більше, ніж потрібно, можна ненавмисно витіснити інші групи продуктів зі свого денного раціону. Тому щоб горіхи приносили лише користь, потрібно дотримуватися принципу збалансованого харчування.

Крім того, слід знати, що деякі види горіхів – наприклад, фісташки та кешью – можуть викликати неприємні відчуття, здуття або діарею при синдромі подразненого кишечника.

Таким чином, до горіхів потрібно ставитись з обережністю за наявності таких хронічних захворювань:

  • алергія та харчова непереносимість;
  • загострення ШКТ;
  • хронічні захворювання печінки та підшлункової залози;
  • псоріаз;
  • екзема.

До речі, щоб максимально зберігати корисні властивості, горіхи повинні лежати у темному та прохолодному місці.

А ще перед вживанням будь-які горіхи рекомендується вимочувати у воді, щоб вони краще засвоювали організм. При цьому людям старше 50 років для стимуляції роботи нервової системи, серця та судин необхідно з'їдати 4-5 штук горіхів на день.

До речі, найкориснішими, на думку експертів у галузі харчування, є волоський горіх, кешью, мигдаль, кедровий горіх та фундук.

"Лідує за кількістю користі грецька, в ньому велика кількість антиоксидантів, омеги-3. Також він скорочує ймовірність розвитку раку та попереджає серцево-судинні захворювання”, - кажуть дієтологи.

Кешью трохи відстає від волоського горіха за кількістю корисних компонентів, але є джерелом антиоксидантів та магнію, який зміцнює нервову систему та кістки. А завершує трійку лідерів за кількістю користі мигдаль, але на нього у багатьох виникає алергічна реакція.
Читайте також:

Почнуть гірчити і швидко гнити: як треба зберігати волоські горіхи, щоб вони довго не псувалися