Незручне взуття, що промокає, занадто тісне або занадто вільне - обговорення тут не про те. Припустимо, взуття з чудових матеріалів, що ідеально підходить за розміром, але насправді шкідлива.

Про це пише видання woman24.kyiv.ua.

Підбори

Почнемо із зовнішнього вигляду. Взуття на високих підборах, особливо на шпильці, становить небезпеку, якщо ви надмірно використовуєте її. Постійне ходіння навшпиньки не є корисним для пальців ніг. Це може призвести до артритів, артрозів плюснових суглобів.

Крім того, постійна напруга м'язів гомілки та спини впливає на поставу, викликаючи остеохондроз та зміщення міжхребцевих дисків. При невдалому русі з цієї позиції існує ризик утиску нерва, серйозного вивиху гомілковостопного суглоба, розриву сухожилля або перелому кісток стопи. Недостатня фіксація ноги у взутті може також викликати мозолі та натоптені.

Чоботи

Чоботи з високими вузьким підйомом можуть тиснути на гомілки, заважаючи нормальному кровообігу та сприяючи тромбозу.

Човники

Туфлі-човники з вузьким носком можуть давити на пальці, сприяючи їх викривленню та вростанню, а також викликати поперечну плоскостопість. Вони можуть стати причиною появи шишок біля основи великих пальців, а жорсткі задники можуть викликати набряки та мозолі.

Балетки

Балетки можуть бути небезпечними через плоску підошву та відсутність верхньої перемички. Підошва заважає нормальній амортизації стопи, що може призвести до плоскостопості, артрозу, нестійкої ходи та порушення постави. Відсутність верхньої перемички змушує вас ходити притискаючи пальці, щоб утримувати взуття. Це також може спричинити патології.

Платформи

Взуття на високій платформі змінює природний механізм коливання стопи з п'ятки на носок під час ходьби, що може призвести до плоскостопості. Крім того, нездатність контролювати нерівності дороги в такому взутті може викликати розрив зв'язок гомілкостопу.

Шльопанці

Пляжне взуття, в'єтнамки та шлопанці, якщо їх носити щодня, в першу чергу викликають болі в підйомі стопи, а потім цей біль поширюється на п'ятки, коліна і навіть доходить до попереку. Це пояснюється відсутністю супінатора в підошві та недостатнім кріпленням в області п'ятки. До цього додається проблема із брудом, який легко проникає у взуття та атакує стопу.

Кросівки

Спортивне взуття може завдати шкоди. Воно настільки зручне, легке та ідеально підходить за формою ноги, що м'язова система наших ніг відмовляється працювати активно. У контексті спортивної активності кросівки, особливо високоякісні моделі, безперечно, відмінні. Збільшене навантаження сприймається ногою як помірне.

Однак при постійному носінні помірне навантаження починає сприйматися як постійний спокій, і вам згодом може стати важко не тільки перейти на інше взуття, але й пройтися босоніж з однієї кімнати до іншої. Краще остерігатися цього.

Кожна модель взуття має своє призначення та свій стиль. Звичайно, не варто повністю позбавлятися незручного взуття. Просто постарайтеся урізноманітнити свій вибір.

Читайте також: