Планувалося збільшення тарифів на воду в Україні ще влітку 2023 року, але найвище керівництво країни заборонило зміну цін. У 2024 році можливе відновлення зростання тарифів.

Вважається, що комунальні тарифи в Україні залишають бажати кращого і фактично значно нижчі від реальної вартості. Проте, в результаті всі тарифи по суті були "заморожені", сказала Христина Ненно для 24 Каналу.

Експерт наголосила, що тарифи на воду мають бути підвищені, і рішення з цього питання має ухвалювати НКРЕКП. Слід зазначити, що комісія вже ухвалила рішення про збільшення вартості електроенергії для бізнесу, що відповідно призведе до загального подорожчання.

Вона зазначила, що нещодавно голова комітету Верховної Ради з енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус заявив про те, що 92 водоканали, понад 50 керуючих компаній житла та 27 підприємств теплопостачання та теплоцентралей перестали повністю або частково оплачувати електроенергію в період військових дій. Інакше кажучи, вони перейшли на балансовий ринок.

Ця заява була зроблена з метою підготовки та інформування громадськості про те, що існуючі тарифи не знаходять економічного обґрунтування, і у зв'язку з цим планується їхнє підвищення.

Експерт стверджує, що підвищення тарифів на воду буде запроваджено поступово, а не миттєво. Цей процес здійснюватиметься етапами.

За її словами, можливо, тарифи поступово підвищуватимуться на 10-15%. Проте точні цифри про реальні тарифи на воду в Україні наразі важко визначити. Необхідно провести різні розрахунки з огляду на стан кожного водоканалу та стан водопровідних мереж, а також визначити довжину труб.

Також обслуговування та ремонт цих труб потребують різних підходів щодо експлуатації, технічного обслуговування, зон відповідальності та інших факторів.

Читайте також:

Платитимемо ще більше: експерти спрогнозували підвищення тарифів на світло та воду - подробиці

Майже на третину: українцям розповіли, що слід чекати від тарифів на комунальні послуги у 2024 році.

Хто має отримати 100% знижку на оплату комунальних послуг. З'явився повний перелік категорій