Міністерство освіти та науки України оголосило про плани масштабного закриття університетів у країні у 2024 році. Заступник міністра з питань вищої освіти, Михайло Вінницький, представив концепцію, згідно з якою кількість діючих державних ВНЗ, яка наразі досягає 170, буде скорочено до 100.

Про це пише nv.ua

Це рішення ухвалено після того, коли вже були внесені кардинальні зміни до системи вищої освіти, що призвели до скорочення числа університетів з 350 до 300. На даний момент, в середньому в кожному університеті навчається близько 3400 студентів, що вдвічі менше, ніж раніше.

Вінницький запропонував еволюційний шлях змін, стверджуючи, що менша кількість університетів має стати більш сучасними та ефективними. Ці зміни планується здійснити за допомогою Світового банку, проте кошти розподілені на меншу кількість вишів.

Процес реформи включає об'єднання менших і слабкіших університетів із більшими. Філії університетів також будуть закриті.

Вінницький наголосив, що в університетах мають бути власні кампуси, і важливо відійти від радянського індустріального типу навчання. План також спрямований на зміцнення професійно-технічної та професійної освіти з акцентом на підготовку якісних фахівців.

Такі зміни викликали хвилювання та обговорення в освітньому товаристві, оскільки це стосується не лише системи освіти, а й соціально-економічних аспектів для студентів, вчителів та регіонів, де розташовані університети. Адже закриття університетів може спричинити соціальні проблеми, включаючи втрату робочих місць для викладачів та переселення студентів.

Читайте також:

Вони мають народжувати: у росії депутати хочуть заборонити жінкам здобувати освіту

У дитячих садках будуть серйозні зміни: влада впровадить нову реформу в дошкільній освіті

"Буде катастрофою". У Міносвіти попередили про дистанцію в школах