Багато хто з нас переживає безсонні ночі з різних причин. Проте недосипання під час новорічних свят стає найпоширенішою проблемою для багатьох. Це не тільки позначається на нашому самопочутті, а й впливає на стан здоров'я.

Доктор Сухісміта Раджаманія ділиться з Health Shots порадами щодо того, як впоратися з наслідками безсонної ночі.

Багато хто недооцінює серйозність проблеми недосипання. Однак правильний сон (близько 7 годин на добу) важливий для багатьох життєво важливих процесів в організмі, таких як:

  • відновлення тканин та зростання м'язів;
  • регулювання гормонального балансу та підтримання імунної системи;
  • нормалізація метаболізму.
  • постійний недосип може викликати депресію.

"Для організму важливо нормалізувати режим сну після безсонної ночі. Але для відновлення буде потрібно деякий час. Уникайте відмови від сну протягом 24 годин”, - наголошує доктор Раджаманія.

Як відновитись після безсонної ночі?

Нестача сну може призвести до проблем із концентрацією, дратівливістю, зниженням продуктивності та іншими проблемами, такими як погіршення координації та реакції, що збільшує ризик травм та нещасних випадків, особливо у таких завданнях, як керування та підняття ваг.

Запобігайте зневодненню. Згідно зі статтею, якщо після безсонної ночі ви відчуваєте втому, збільште споживання води. Люди, які спали всього шість годин, мали темнішу сечу і були менш зволожені, ніж ті, хто спав вісім годин.

Обмежте фізичні навантаження. Думки щодо того, чи слід працювати після безсонної ночі, різняться. Але стаття Journal of Pediatric Orthopaedics вказує, що сон менш як вісьмох годин може збільшити ризик отримання травми в 1,7 раза.

Уникайте керування транспортними засобами. Після безсонної ночі ваша реакція може бути сповільненою. За даними Центру з контролю та профілактики захворювань, у США щороку відбуваються тисячі автомобільних аварій через недосипання.

Скоротіть споживання кофеїну. Занадто багато кофеїну може порушити ваш сон. Згідно з дослідженням, кофеїн, вжитий за шість годин до сну, може негативно позначитися на якості вашого сну.

Розгляньте можливість короткого відпочинку. Невеликий денний сон протягом 10-15 хвилин може бути корисним. Дослідження в Brain Research показує, що короткий сон допомагає не лише протистояти сонливості, а й покращити розумові процеси.

Відкладіть ухвалення рішень. Доктори рекомендують уникати завдань, які потребують високої концентрації, після безсонної ночі, щоб уникнути помилок.

Читайте також:

Навіть на фронті вшановують традиції: українські захисники зворушливо заспівали легендарну колядку - відео

Після бурхливих свят буде корисно: продукти, що зміцнюють печінку