2024 року в Україні зміниться розмір податку на нерухомість. За кожен додатковий квадратний метр доведеться платити на 3 грн більше, ніж у 2023 році.

Докладніше про те, скільки українцям доведеться заплатити за своє житло цього року, інформує Обозреватель.

Хто має сплачувати податок

Податок на нерухомість сплачують власники нерухомості, площа якої перевищує норму. Норма складає 60 квадратних метрів для квартири та 120 квадратних метрів для будинку. Якщо власник має і квартиру, і будинок, то загальна норма становить 180 квадратних метрів.

Якщо квартира розділена між кількома власниками, то норма для кожного застосовується окремо. Наприклад, якщо квартира площею 100 квадратних метрів належить дружині та дружині на рівних частках, то жоден з них не повинен сплачувати податок.

Як розраховується податок

Розмір податку залежить від мінімальної заробітної плати, яка була на 1 січня поточного року. Кожен квадратний метр зайвої площі "коштує" до 1,5% від мінімальної зарплати.

Наприклад, якщо мінімальна зарплата 2024 року становитиме 6700 гривень, то за кожен квадратний метр зайвої площі квартири доведеться платити 100,5 гривень.

Строки сплати податку

Квитанція з повідомленням про необхідність сплати податку має прийти до 1 липня. Сплатити податок потрібно до 31 серпня.

Що робити, якщо квитанція не прийшла

Якщо квитанція не прийшла, потрібно самостійно звернутися до податкової інспекції. У цьому випадку податок можна буде сплатити до 31 грудня поточного року.

Наступного року податок на нерухомість в Україні зросте на 3 гривні за квадратний метр. Власникам нерухомості, площа якої перевищує норму, потрібно буде бути готовою до збільшення витрат.

Читайте також:

Прийде віддати відразу 18% від того, що прийшло вам на картку: до чого готують українців

Краще про це знати заздалегідь: уряд навчатиме українців, як житиме тільки на свої гроші

Кому з біженців заплатять 5 тисяч: що потрібно знати та які умови