2024 року очікується збільшення популярності довгострокових гривневих депозитів з терміном до 1,5–2 років. На початку року переважають короткострокові вкладення на 3-6 місяців, становлячи понад 50% загального обсягу депозитів. Проте у другій половині року прогнозується збільшення привабливості довгострокових вкладів.

Про це пише "24 канал".

Депозити у гривні надають у середньому 14–14,5% річних, виходячи із терміну розміщення. Починаючи з другої половини січня, банки можуть зменшити прибутковість на 0,5–1,5%, знизивши ставки до 13,5–14% річних на короткі вклади та 13–13,5% річних на вкладення строком від 9 місяців до 1 року .

Дмитро Замотаєв, директор департаменту роздрібного бізнесу ГЛОБУС БАНКУ, зазначає, що гривневі депозити залишатимуться привабливим інструментом для збереження та примноження коштів громадян, враховуючи їхній прибуток і чистий прибуток.

Депозитні ставки залежатимуть від кількох факторів, включаючи рівень ставок за 3-місячними депозитними сертифікатами, рівень інфляції та загальну економічну ситуацію. Позитивна динаміка економіки може сприяти корекції облікових ставок і зниження ставок по депозитним сертифікатам.

Прогнозується збільшення кількості нових вкладів у 2024 році на 20–25%, порівняно з попереднім роком. Більшість цих вкладів (40–45%) будуть на коротких термінах від 3 до 6 місяців, тоді як вклади від 9 місяців до 1 року становитимуть близько 35%. Валютні депозити оцінюються у 15–18%, а гривневі вкладення терміном понад рік — 5–7%.

У валютному сегменті очікується стабільність, середні ставки за доларовими вкладами будуть близько 1,8% річних, а євро не перевищать 1,5% річних.

Банки акцентуватимуться на розвитку гривневих депозитів, надаючи клієнтам гідний дохід, який перевищуватиме інфляцію. При можливому зниженні інфляції ставки за гривневими депозитами можуть зменшитись до 12–10% річних, але "чиста" прибуток вкладників збережеться на рівні 4–5%.

Читайте також:

Ну от і дочекалися: в Україні змінять ставки за кредитами та депозитами. До чого готуватися

З грошима можуть виникнути проблеми: хто з українців ризикує залишитись без пенсії у січні

Краще про це знати заздалегідь: уряд навчатиме українців, як житиме тільки на свої гроші