Міністерство освіти України представило проєкт Порядку прийому до коледжів на 2024 рік. Відповідно до нововведень, надходження на бюджетні місця здійснюватиметься через співбесіду чи творчий конкурс, а на контрактні – на основі мотиваційних листів.

Про це пише Міносвіти України.

Студенти також зможуть надати результати НМТ (Національного медальйону тесту) за 2022-2024 роки або результати ЗНО (вступних випробувань) за 2021 рік.

Заяви прийматимуться через електронний кабінет, який абітурієнт має створити у встановлений термін. Проєкт також передбачає збереження пільг для певних категорій абітурієнтів, які можуть скористатися спеціальними умовами участі у конкурсному відборі.

Громадське обговорення документа триватиме до 3 лютого. Зауваження та пропозиції можна надсилати на електронну адресуolena.shykova@mon.gov.ua.

Важливою зміною є введення нових правил для вступу до ВНЗ з 2024 року. Так, абітурієнти, які прагнуть вступити на бакалаврат, можуть подавати результати ЗНО 2021 року або НМТ 2022-2024 років. Для вступу на творчі спеціальності будуть потрібні і результати НМТ, і результати творчого конкурсу.

Також варто зазначити, що з 2024 року українські виші не проводитимуть набір на молодшого бакалавра. Національний медальйон тесту при цьому складатиметься з чотирьох предметів: трьох обов'язкових та одного на вибір. Загалом здобуття вищої освіти є складним і багаторічним процесом, що вимагає значних зусиль і ресурсів.

Читайте також:

У дитячих садках будуть серйозні зміни: влада впровадить нову реформу в дошкільній освіті

Від 40 тисяч гривень на місяць: кого зможе отримувати такі зарплати без вищої освіти та що треба робити

Батьків попередили: змінилися правила підсумкової атестації для випускників шкіл