В Україні продовжено термін запровадженого військового стану та загальної мобілізації до 14 лютого 2024 року. Зазначається, що бронь від призову доступна лише певним категоріям громадян, таким як співробітники державних органів, підприємств з мобілізаційними замовленнями та ті, чия діяльність є критично важливою для країни.

Про це говориться в законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Однак оформлення броні не автоматизовано, і роботодавці зобов'язані скласти списки співробітників, які підлягають мобілізації, і передати їх до компетентних органів для розгляду. Отримавши бронь, працівник залишається своєму робочому місці, а разі наявності мобілізаційного замовлення, підприємства зобов'язані надати актуальні дані мобілізаційних резервів.

Для фізичних осіб-підприємців можливість отримання броні залежить від характеру діяльності. Наприклад, підприємці, які виконують замовлення для оборонної промисловості або забезпечують обороноздатність країни, можуть бути заброньовані від мобілізації. Проте загалом, підприємці неспроможні оформити броню собі чи своїм співробітникам, тільки в особливих ситуацій.

Цей захід спрямований на забезпечення потреб військових формувань, при цьому враховується важливість різних сфер діяльності для стратегічної стабільності та обороноздатності України.

Варто зазначити, що мобілізація спрямована на підтримку стратегічної стабільності в умовах загрози національній безпеці, надаючи країні необхідні ресурси та персонал для дій у екстрених ситуаціях. Метою є мобілізація людських, економічних та промислових ресурсів для забезпечення потреб військових формувань, а також підтримка критично важливих галузей діяльності.

Читайте також:

До 80 тисяч гривень штрафу: як українців каратимуть за ухилення від мобілізації

Видавати бронь від мобілізації будуть по-новому: що потрібно знати і як це пов'язано з вашими заробітками

Відстрочку отримають, але не всі: чи загрожує багатодітним батькам мобілізація