Ситуація з енергопостачанням в Україні потребує уваги, оскільки спостерігається різке збільшення споживання електроенергії.

За даними прес-служби "Укренерго", на 3 січня рівень споживання електроенергії зріс на 14% порівняно з ранком 2 січня. Вечірній пік споживання у вівторок також перевищив попередній тиждень на 13,8%, що дає додаткові труднощі для енергосистеми країни.

Це збільшення споживання пояснюється кількома факторами, включаючи завершення новорічних свят, початок робочого тижня та погіршення погоди. Проте таке різке збільшення створює серйозні виклики для забезпечення стабільності енергопостачання.

Для задоволення зростаючого споживання енергії необхідно оперативно вводити в експлуатацію додаткові енергоблоки.

Наразі обговорюється необхідність введення в роботу щонайменше 6 енергоблоків. Такі заходи, безсумнівно, допоможуть впоратися зі збільшенням навантаження, але при цьому існує ризик виникнення технологічних порушень на електростанціях, які все ще відновлюються після торішніх ракетних атак.

У світлі цієї ситуації Національна енергетична компанія (НЕК) закликає споживачів вжити заходів для зниження навантаження в періоди максимального споживання.

Рекомендується перенести використання енергоємних приладів з годин пік з 16:00 до 19:00 на спокійніший нічний або ранковий годинник. Це дозволить енергосистемі ефективніше справлятися з підвищеним навантаженням.

Важливо, що зараз є достатньо електроенергії задля забезпечення всіх видів споживачів. Енергія також експортується в нічні години до Румунії та Молдови, а імпорт проводиться вдень зі Словаччини та Румунії.

Однак у зв'язку з військовими діями та іншими причинами на ранок 2 січня в Києві було пошкоджено деякі енергетичні об'єкти через ракетний обстріл, що призвело до відключення підстанцій та тимчасової відсутності електроенергії для 259 тисяч споживачів. На щастя, ситуація була швидко нормалізована, і електропостачання було відновлено того ж дня.

Важливим аспектом у цій ситуації є продовження урядом механізму покладання спеціальних обов'язків на електроенергію для населення до кінця квітня 2024 року.

Це означає, що тарифи на електроенергію залишаться незмінними до зазначеної дати, що може стати важливим фактором для забезпечення доступності та стабільності енергопостачання населення в період підвищеного споживання.

Читайте також: