З 1 січня в Україні посилили вимоги для отримання пенсії у 60 та 63 роки, збільшивши мінімально необхідний стаж на 12 місяців.

Інформація про зміни з'явилася в публікації на OBOZ.UA.

Раніше, до 2023 року, для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати 30 років стажу, а ті, у кого був стаж від 20 до 30 років, могли вийти на пенсію у 63 роки.

З початку поточного 2024 року нові правила передбачають посилення вимог: для отримання пенсії у 60 років необхідно мати 31 рік стажу, а для виходу на пенсію у 63 роки – не менше 21 року стажу. При цьому вимоги для пенсії у 65 років залишилися незмінними – не менше 15 років стажу.

Ці зміни у вимогах до стажу були передбачені реформою 2017 року, коли кожен рік вимоги до стажу збільшуються на 12 місяців. У перспективі українцям знадобиться щонайменше 35 років стажу для виходу на пенсію вчасно.

За даними Пенсійного фонду, до початку повномасштабної війни, середній стаж українців у разі виходу на пенсію становив 32 роки. Це означає, що поточного року для більшості українців ситуація залишиться незмінною, але вже з настанням наступного року частина населення матиме серйозні труднощі, і їм доведеться працювати до пенсії довше.

Таких заходів було введено у 2017 році для відстрочення рішення щодо загального підвищення пенсійного віку в Україні.

З 1 січня в Україні відбувся перегляд розмірів пенсій, що стосується тих, хто отримує виплати, прив'язані до мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Таким чином, максимальні пенсії, які одержують громадяни з високими доходами, певні категорії військових на пенсії тощо, збільшаться на 2,6 тис. грн: від 20 930 до 23 610 грн.

Передбачається, що значне збільшення пенсій відбудеться у березні. Проте конкретні деталі цього підвищення поки що залишаються невідомими.

Читайте також:

З грошима можуть виникнути проблеми: хто з українців ризикує залишитись без пенсії у січні

Читайте уважно: яким буде розмір добровільного пенсійного внеску із січня 2024 року. Роз'яснення

Що потрібно знати про індексацію пенсій: коли підвищать виплати та чого очікувати