Святкування Старого Нового року викликає подив у багатьох країнах за кордоном, проте в Україні це свято має особливу ауру. Для багатьох це ще один привід відзначити настання нового року, навіть якщо його іменують "старим". Крім того, Старий Новий рік – «другий шанс» для тих, хто не встиг насолодитися святом 31 грудня.

Коли ж цього року Україна відмічає це свято, адже у 2023 році Православна церква України перейшла на Новоюліанський календар, через що багато інших дат зсунулися на 13 днів назад?

Перехід ПЦУ не стосується Старого Нового року: дата цього свята залишається незмінною – в ніч із 13-го на 14 січня. Воно, незалежно від змін в календарі, залишається непорушним, оскільки не є церковним. Відзначати його будуть так, як і завжди.

Історія Старого Нового року

Свято Воно виникло у 1918 році після переходу від юліанського календаря до григоріанського. У зв'язку зі зміщенням календарів Новий рік відбувся на 14 днів раніше, а саме 1 січня. Проте «стару дату» стали святкувати як чудову традицію. І, крім того, церковні свята православ'я теж залишились вірні старому стилю, змінившись лише у 2023 році.

Традиції Старого Нового року

Залишаються практично незмінними. Увечері 13 січня, під час святкування Старого Нового року, рекомендується збиратися з родиною або близькими за обіднім столом. Опівночі звичайно дарується побажання один одному здоров'я, здійснення мрій та безмежного щастя.

Також важливо враховувати, що народні традиції тісно пов'язані зі святами – щедрування на Меланку та посівання на Василя.

За новим церковним календарем щедрувати рекомендується 31 грудня, а вже на Василя, 1 січня, відбувається посівання. Проте відвідати рідних та близьких на Старий Новий рік і висловити побажання всім добра і миру можна як за новим стилем, так і за старим – це завжди варто зробити.

Прикмети на Старий Новий рік:

  • Якщо у Старий Новий рік випаде сніг, то це може передвіщати щедрий урожай зерна у наступному сезоні.
  • Якщо в цей день буде відлига, можна розраховувати на дощове літо у наступному році.
  • Якщо 13 січня припаде заметіль, то можна сподіватися на велику кількість ягід цього року.

Читайте також:

Ви точно здивуєтеся: що потрібно зробити, щоб ялинка довго стояла і не обсипалася

Всі подумають, що вона нова: як за допомогою народної хитрощі повернути блиск старої каструлі, що пригоріла

У будинок прийдуть біди та безгрошів'я: у які дні ні в якому разі не можна прибирати у квартирі