З самого свого запуску у 2018 році сонячний зонд "Паркер" щорічно наближався до Сонця дедалі ближче, надаючи вченим нові дані про процеси, що розгортаються на цій зірці.

24 грудня 2024 року апарат від NASA готується до постановки нових рекордів: він наблизиться до Сонця на відстань 6,1 мільйона кілометрів і проникне крізь верхній шар розжареної атмосфери зірки, повідомляє France24.

"Паркер" став першим космічним апаратом, який успішно проникнув у зовнішній шар атмосфери Сонця, що називається короною. Наприкінці грудня він збирається підійти до Сонця на рекордно близьку відстань і пронестися повз зірку з приголомшливою швидкістю, що раніше нікому не вдавалося.

Найшвидший серед зондів, створених людством, апарат від NASA досягне швидкості 700 тисяч кілометрів на годину. Цю разючу швидкість сонячний зонд "Паркер" досягне, здійснивши гравітаційний маневр навколо Венери. Гравітаційний вплив Венери дозволить апарату набрати потрібну швидкість і зайняти необхідну орбіту навколо Сонця.

Зонд здійснив свій останній проліт поблизу Сонця 29 грудня 2023 року. Але справжні рекорди апарат збирається встановити 24 грудня: по відстані та швидкості. У ході цього історичного моменту зонд перебуватиме в короні Сонця далі, ніж будь-коли раніше.

Вчений з місії "Паркер", Нур Руафі, порівнює історичний проліт зонда крізь корону Сонця наприкінці грудня з моментом висадки людини на Місяць у 1969 році. Він вважає, що, по суті, апарат NASA фактично "приземлиться" на Сонце.

Основна мета цієї місії – краще зрозуміти процеси, що відбуваються в короні; з'ясувати, чому зовнішня атмосфера Сонця гарячіша, ніж його поверхня. Також вчені прагнуть краще зрозуміти сонячну активність та розкрити інші таємниці корони Сонця.

Після цього історичного зближення із зіркою "Паркер" більше не зможе наблизитися до Сонця на такій близькій відстані.

Читайте також:

Землі загрожує найбільша катастрофа: вчені розповіли, що буде із людством після загибелі Сонця

Все людство під загрозою: вчені оголосили початок шостого масового вимирання на Землі

Вчені б'ють на сполох: Земля зіткнеться відразу з п'ятьма кліматичними катастрофами