Вчені зі США провели цікаві експерименти на мишах, після чого дійшли висновку, що гризуни віддають перевагу сну в компанії, навіть якщо він може бути менш спокійним, ніж сон наодинці. Дослідники припускають, що тварини готові пожертвувати якістю сну в обмін на фізичний контакт. Цікаво, що такі процеси можуть мати місце і у людей.

Про це пише Current Biology.

З погляду еволюції, сон вважається вразливим станом, і мозок може затримувати його, доки переконається у безпеці довкілля. Фізичний контакт з партнером вважається одним із способів переконати мозок у безпеці, і такі прояви можуть бути як у тварин, так і у людини.

Попередні дослідження також вказують на вплив фізичної близькості на якість сну. Наприклад, встановлено, що жінки у щасливих шлюбах сплять краще, ймовірно, завдяки стимуляції окситоцину, який сприяє почуттю умиротворення та розслаблення.

Однак, як показує нове дослідження, проведене вченими з Університету Мічигану, сон на самоті може бути більш сприятливим для здоров'я, ніж сон із партнером. Спостереження на мишах показали, що, незважаючи на прагнення фізичного контакту перед сном (соматолонгія), гризуни обирали спати разом. Однак, це часто супроводжувалося порушенням сну один одного, що можна порівняти з досвідом багатьох людей, які стикаються з проблемами сном у парі.

Цікаво, що, незважаючи на ці порушення, у спільно сплячих мишей спостерігалася синхронізація в декількох нейрофізіологічних показниках. Такі спостереження можуть дати ключове розуміння людського сну та впливу фізичного контакту на його якість.

Читайте також:

Захистіть себе від безсоння: продукти, які не можна їсти перед сном

Забудете про безсоння назавжди: фрукт, який допоможе налагодити сон

Має бути не тільки тепло, а й корисно: як одяг впливає на сон