Згідно з інформацією Пенсійного фонду, у 2024 році для виходу на пенсію у віці 60 років в Україні знадобиться щонайменше 31 рік страхового стажу.

Як пишуть «dengi», право на пенсію по старості визначається на підставі набутого страхового стажу при досягненні встановленого законом пенсійного віку 60, 63 чи 65 років. Щорічно необхідний страховий стаж для виходу на пенсію у 60 років збільшується на 12 місяців та у 2028 році досягне 35 років.

У 2024 році право на пенсію за старістю мають особи, які:

Досягнули віку 60 років, стаж страхування щонайменше 31 року;

63 роки, стаж страхування не менше 21 року;

65 років, стаж страхування від 15 до 21 року.

Заяви на отримання пенсії та необхідні документи можна подати через портал електронних послуг Пенсійного фонду України або особисто у будь-якому центрі обслуговування, незалежно від місця проживання, реєстрації та перебування.

Основні необхідні документи включають паспорт або посвідчення особи, облікову картку платника податків, документи про страховий стаж, довідку про заробітну плату за будь-які 60 послідовних місяців до 30 червня 2000 року (за бажанням), реквізити банківського рахунку (якщо спосіб оплати через банк), фотографія для пенсійного посвідчення, свідоцтва про шлюб (за наявності) та інших відповідних документів.

Пенсія по старості призначається за заявою громадянина від дня, наступного за днем ​​досягнення ним пенсійного віку, за умови подання заяви не пізніше трьох місяців з дня досягнення ним пенсійного віку.

Якщо у реєстрі застрахованих є відомості про стаж, придбаний до 2004 року, пенсія за старістю призначається автоматично, без необхідності подання заяви громадянина.

Також прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що у 2024 році пенсії та зарплати вчителям та лікарям в Україні виплачуватимуть вчасно, а планова індексація пенсій відбудеться у березні.

Читайте також:

Порядок денний на автомобільних дорогах: до чого готуватися водіям. Важливе роз'яснення коменданта

Хитрощі, про які ви й не здогадувалися: як захистити новорічну ялинку від кішки

Усього кілька кліків: у Нафтогазі пояснили, як передавати свідчення лічильників - інструкція