У мережі з'явилася інформація про запровадження податку у розмірі 18% на всі транзакції карток українців.

Міністерство фінансів України спростувало ці новини, які почали нещодавно з'являтися в соціальних мережах, та уточнило суть пропозицій.

У відомстві зазначили, що Національна стратегія доходів України є ретельно структурованим документом, який потребує уважного вивчення. Кожна можлива міра впровадження супроводжується аналізом проблем, що обґрунтовує необхідність проведення кожної реформи.

Згідно з Національною стратегією доходів на період з 2024 по 2030 роки, прийнятою у грудні минулого 2023 року, розглядається питання про оподаткування грошових надходжень на картку фізичних осіб.

Представники Мінфіну наголосили, що дезінформація могла виникнути через розділ 4.3.1 «Реформа спрощеної системи оподаткування», де зазначається, що всі доходи фізичних осіб, одержані поза підприємницькою діяльністю, підлягатимуть оподаткуванню за загальною ставкою.

Міністерство також заявило, що в тексті документа відсутня інформація про "будь-які надходження на карту фізичної особи", а вираз "оподаткування доходів, отриманих поза підприємницькою діяльністю" відображає загальні засади оподаткування, які вже присутні у чинному податковому законодавстві України.

Представники відомства стверджують, що внесення такої реформи не буде здійснено без попередніх обговорень із громадськістю та підприємницькою спільнотою.

Крім того, згідно з Національною стратегією, такі зміни можуть бути внесені не раніше, ніж через рік після завершення заходів щодо забезпечення конфіденційності та захисту даних у системах ДПС, включаючи інформацію, отриману від платників податків та податкових агентів.

Читайте також:

І все ж таки це сталося: скільки тепер доведеться викласти за "квартирний податок"

Готуйтеся до сюрпризів: скільки доведеться віддавати зі своєї зарплати після поновлення податків

Черговий сюрприз для ФОПів: які податки доведеться платити та до чого готуватись