2024 року в Україні планується збільшення більшості соціальних виплат, починаючи з січня, а індексація пенсій передбачається у березні. Однак, можливо, уряд скасує заплановане підвищення пенсій.

Про це повідомила Міністр соцполітики України Оксана Жолнович в ефірі національного телемарафону.

Вона висловила можливість затримки глобальної індексації пенсій, яка запланована на березень наступного року. Проте вона запевнила, що базова пенсія виплачуватиметься без проблем, оскільки українські платники податків забезпечують стабільне фінансування Пенсійного фонду.

Жолнович також наголосила, що, незважаючи на можливу відсутність міжнародної фінансової підтримки, виплати пенсій у країні не мають зіткнутися із проблемами. Вона висловила впевненість у тому, що Україна зможе впоратися з викликами та збереже виплати пенсій відповідно до законодавства та рівня інфляції.

Також слід зазначити, що фінансування виплат малозабезпеченим особам та іншим категоріям здійснюється за рахунок міжнародних партнерів. Мінсоцполітики досягли угод із Світовим банком щодо фінансової допомоги на суму близько 2 млрд доларів, що забезпечить покриття базових соціальних потреб на початку наступного року.

Нагадаємо, що згідно з даними Пенсійного фонду України, з 1 січня 2024 року в країні мають бути встановлені нові розміри прожиткових мінімумів для основних соціальних та демографічних груп громадян:

  • Для осіб, які втратили працездатність – 2361 гривень;
  • Для працездатних осіб – 3028 гривень;
  • Загальний показник прожиткового мінімуму – 2920 гривень;
  • Для дітей до 6 років – 2563 гривень;
  • Для дітей віком від 6 до 18 років – 3196 гривень.

Після збільшення розміру прожиткового мінімуму для непрацюючих пенсіонерів, розмір мінімальної пенсії за віком та доплат за стаж також мав збільшитися. Незалежно від того, працює людина чи ні, обіцяли збільшити розмір встановлених доплат до пенсій, підвищень, пенсій за особливі заслуги перед Україною та інших доплат, що залежать від рівня прожиткового мінімуму. Проте, зважаючи на все, тепер усе це під питанням.

Читайте також:

Готуйтеся вже зараз: що буде з пенсіями та зарплатами українців із 2024 року

Адже про це не всі знали: хто з українців може отримувати пенсію у розмірі 8000 гривень

Що буде з пенсіями та зарплатами бюджетників у 2024 році: Шмигаль зробив гучну заяву