У січні 2024 року в Україні очікується здешевлення готівкового курсу долара. Зокрема, в обмінниках, за прогнозом, він становитиме 37,15-38,5 грн., тоді як увечері 30 грудня 2023-го вони купували валюту в середньому по 39 грн., а продавали по 39,66 грн.

Про це розповів фінансовий аналітик Олексій Козирєв. Він зазначив: схожа ситуація спостерігатиметься і у банках. Так:

  • за прогнозом, готівковий долар у них коштуватиме 37,1-38,6 грн.;
  • увечері 30 грудня 2023-го вони виставляли його курс на середньому рівні 38,2/38,95 грн (купівля/продаж).

Спред же (різниця між кращими цінами заявок на продаж та купівлю в один і той самий час) у банках і обмінниках буде в межах від 20 до 60 копійок. При цьому очікується, що в більшості обмінників "коливання будуть від 20 до 25 копійок".

Загалом, констатував аналітик, "десь з 1 по 10 січня" очікується збільшення пропозиції валюти на ринку – оскільки люди так чи інакше відзначатимуть зимові свята. У той же час, обмінники, зазначив він, "будуть намагатися купити її за заниженим курсом".

"Найбільшу різницю виставлятимуть найжадібніші обмінники – або ті, які користуються низькою конкуренцією. Наприклад, у торгових точках, де людям потрібні гривні для розрахунку, традиційно занижуються курс прийому та залишають на ринковому рівні курс продажу”, – пояснив Козирєв.

Читайте також:

Ніколи не будуть водитися гроші: речі, які не можна класти в сумку чи гаманець

Лічильник вас здивує свідченнями: що у вашій квартирі найбільше "їсть" електрика

А тепер готуйтеся: як із 1 січня зміниться декларація про доходи. Що потрібно знати

Гулянки закінчилися, настав час повертатися в реальність: як відновити режим сну після свят