Протягом століть майстри кофеіндустрії винаходили нові методи обсмажування та заварювання зерен, прагнучи знайти ідеальне поєднання, щоб максимально розкрити смак напою.

Свіже дослідження стверджує, що вчені нарешті виявили секрет приготування ідеальної кави, повідомляє Science Alert.

Як стверджують автори, достатньо додати невелику кількість води до кавових зерен прямо перед моментом їх подрібнення.

Крістофер Хендон, співавтор дослідження та хімік за матеріалами з Університету Орегона, пояснює, що суть цього методу полягає у зменшенні статичної електрики, що утворюється при подрібненні кавових зерен. Без додавання води цей процес може призвести до склеювання зерен та засмічення кавомолки.

Як підтвердили вчені, обприскування кавових зерен перед помелом справді покращує смак напою. Цей метод, який шанувальники кави використовують уже давно, був офіційно підтверджений в результаті нового дослідження. Згідно з заявою Хендона, волога, що знаходиться в зернах до і після обсмажування, визначає рівень статичної електрики, що виділяється під час помелу.

Слід зазначити, що це перше дослідження Хендона у сфері кави. Раніше він разом із колегами виявив позитивний вплив заморожування кавових зерен на смак напою. У подальших роботах вчені зосередилися на виявленні сортів кави, схильних до злипання, та вивченні впливу цього процесу на процес заварювання.

В результаті проведеного експерименту вчені з'ясували, що основне джерело статичної електрики у каву полягає в порушенні структури зерен, а не в терті між ними.

Вчені також виявили, що додавання води прямо перед подрібненням зерен робить каву більш насиченою та ароматною. Рекомендується додавати приблизно 20 мікролітрів води на 1 грам кави або близько 0,5 мл води на стандартну порцію еспресо, щоб поліпшити смак і аромат напою.

Читайте також:

Ось тепер ви відчуєте справжній аромат та смак: як правильно варити каву в турці