В Україні посилюється мобілізаційна діяльність у зв'язку із внесенням до Верховної Ради законопроекту №10378 щодо покращення низки питань, пов'язаних із призовом, військовим обліком та службою в армії.

Ці зміни викликають стурбованість у суспільстві, зокрема, серед заброньованих працівників, які мають відстрочку від мобілізації. Про це йдеться в Telegram-каналі АНДРІЮК ONLINE.

Відповідно до запропонованого законопроекту, заброньованими вважаються лише співробітники підприємств із середньою зарплатою понад 35 тисяч гривень, що вдвічі перевищує середній рівень у країні. У ІІІ кварталі поточного 2023 року середній розмір заробітної плати в Україні становив лише 17,9 тисячі гривень.

Таким чином, зміни можуть торкнутися лише співробітників банків та страхових компаній, де зарплати офіційно вищі. У той час як працівники критичної інфраструктури, енергетики, транспорту та сільського господарства зіткнуться з можливістю мобілізації з огляду на нижчі заробітки у цих секторах.

Такі зміни можуть призвести до масового догляду персоналу з підприємств, чиї працівники наразі мають відстрочки. Все це, своєю чергою, знизить виробничі обсяги та податкові надходження до бюджету України. Відтік персоналу може вплинути на фінансування Збройних Сил України, яке здійснюється за рахунок податкових коштів.

Крім цього, в уряді розглядається можливість оновлення процедури бронювання громадян від мобілізації, зробивши її більш прозорою та цифровізованою. Наявні процеси узгодження бронювання, що потребують багато часу та зусиль на уточнення даних, можуть бути прискорені за допомогою електронної системи бронювання.

Раніше Кабінет Міністрів України подав законопроект до Верховної Ради, спрямований на покращення деяких аспектів загальної мобілізації, військового обліку та служби в армії.

Читайте також:

Чи блокуватимуть картки та позбавлятимуть водійських прав: нова заява про мобілізацію українців

Залужний зробив важливу заяву щодо відстрочок під час мобілізації

Що потрібно знати тим, у кого бронь: нововведення по мобілізації, про які ви не знали