Довгий час обговорювалися питання формування залежності та впливу генів на "потяг" до алкоголю, проте остаточної відповіді не було.

Згідно дослідженню, представленому Центром охорони здоров'я штату Вірджинія та Єльським університетом, генетична основа проблем із вживанням алкоголю стала більш ясною.

Дані нового дослідження, що охопило понад 1 мільйон осіб різних популяцій, вказують на загальну генетичну архітектуру алкогольної залежності, попри генетичні відмінності. Відкриття цих даних вважаються ключовими для майбутніх досліджень лікування та розробки препаратів.

Дослідження виявило нові гени ризику, а також провело картування потенційних причинних варіантів, надаючи вченим важливі інструменти розробки нових методів лікування. Також було виявлено зв'язок між алкогольною залежністю та біологією мозку, що відкриває нові перспективи для подальших досліджень та лікування.

У ході дослідження вченим вдалося виявити загальногеномні асоціативні дані, які можуть бути використані для розрахунку "показників полігенетичного ризику" (polygenic risk score, PRS) для генетичної схильності до алкогольної залежності. Попри те, що PRS ще не готовий до клінічного використання, його результати забезпечують основу для подальших досліджень та розробки нових методів лікування алкогольної залежності.

Алкоголь може завдати серйозної шкоди здоров'ю людини:

  • Надмірне вживання алкоголю може призвести до захворювань печінки, таких як цироз або жирова дистрофія печінки.
  • Зловживання алкоголем може призвести до високого кров'яного тиску, аритмії, інфаркту міокарда та інших серцево-судинних захворювань.
  • Регулярне вживання алкоголю може збільшити ризик розвитку різних форм раку, включаючи рак печінки, горла, рота, стравоходу та молочної залози.

Читайте також:

Про цю небезпеку мало хто знає: які фрукти в жодному разі не можна поєднувати з алкоголем

Детоксикація після новорічного застілля: як у домашніх умовах ефективно очистити організм від алкоголю

Ціни багато хто здивує: в Україні хочуть підвищити ціни на алкоголь. Що і скільки буде коштувати