Кабінет міністрів представив законопроект до Верховної Ради, спрямований на суттєві зміни у процесі мобілізації. У запропонованому документі передбачено заборони та покарання для ухилістів, а також скорочення переліку осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації.

Серед категорій громадян, на яких поширюються зміни, включені студенти. Проте не всі студенти підпадають під ці нові правила, повідомляє OBOZ.UA.

Законопроект №10378 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" викликав громадський інтерес до реєстрації на сайті Верховної Ради. Багато хто звернув увагу на спроби деяких громадян уникнути мобілізації, використовуючи статус студента.

Згідно з новим законопроектом, відстрочку від мобілізації матимуть лише студенти, які навчаються на вищому рівні освіти, ніж раніше. Наприклад, бакалавр, який здобуває ступінь магістра. Студенти, які здобувають другу, третю та подальші освіти, зможуть розраховувати на відстрочку лише до кінця поточного навчального року, після чого втратить це право.

Важливо відзначити, що обмеження права на відстрочку для студентів набуде чинності лише після ухвалення закону та може бути змінено народними представниками під час наступних розглядів.

Як уточнюється, відповідно до запропонованого нового законопроекту, крім адміністративних та кримінальних покарань, громадянин України, який ухиляється від військової служби, може зіткнутися з фінансовими обмеженнями.

Слід нагадати, що у незатвердженій версії законопроекту передбачається положення про військовий облік громадян України призовного віку, які перебувають за кордоном.

Законопроект вже опублікований на веб-сайті парламенту і перебуває у процесі обговорення. Після ухвалення документа він набуде чинності через місяць.

Читайте також:

Залужний зробив важливу заяву щодо відстрочок під час мобілізації

Виплати сім'ям загиблих бійців ЗСУ: як подати заявку на отримання грошової допомоги - інструкція

Що потрібно знати тим, у кого бронь: нововведення по мобілізації, про які ви не знали