В Україні постає питання щодо фінансування нових правил мобілізації, запропонованих у проєкті закону №10378, який може бути ухвалено наступного року. Міністр фінансів Сергій Марченко висловив побоювання щодо нестачі коштів на реалізацію цих правил у найближчому майбутньому.

Про це повідомляє Forbes.

Він підкреслив, що внутрішні джерела фінансування військових потреб уже вичерпані, і відомство очікує на конкретні пропозиції від Генерального штабу та Міністерства оборони щодо скорочення витрат.

Марченко зазначив, що важливо дізнатися терміни та плани від Генштабу та Міноборони, щоб зрозуміти, чи потрібно шукати додаткові кошти вже зараз чи в пізніший період. Він наголосив, що питання про фінансування потребує ясної картини, перш ніж можна буде говорити про забезпечення потреб.

"Якщо нам потрібно буде їх знайти, то нам потрібно розуміти в часі – їх потрібно знайти вже сьогодні чи це березень-квітень-травень, можливо, друге півріччя. Тобто мені потрібна картина як міністру, тоді можна буде говорити про забезпечення потреб”, - пояснив глава Мінфіну.

Міністр також зазначив, що єдиним виходом може бути пошук додаткових внутрішніх доходів, але точні цифри поки що важко передбачити.

Щодо заяв про те, що мобілізація до 500 тисяч осіб коштуватиме 500 мільярдів гривень, Марченко підтвердив, що ці розрахунки є досить точними. Він наголосив, що рішення щодо забезпечення потреб військових сил залежить від пропозицій та оптимізації з боку оборонних відомств.

Проте варто зазначити, що в цілому забезпечення потреб армії у воєнний час не тільки підвищує шанси на успішний опір агресії, а й сприяє підтримці стабільності та безпеки всередині країни та на світовій арені.

Читайте також:

Заборонять сідати за кермо і продавати свою ж квартиру: що чекає на тих, хто ухиляється від мобілізації

Мобілізація ув'язнених та судимих: українцям розповіли, що може бути і чим це загрожує суспільству

Закликати майже 500 тисяч людей: українцям розповіли нововведення щодо мобілізації